"Marš povratka putem spasa"
0

Obilježena godišnjica zatvaranja logora Sušica

Piše: D. Brkić
Nekoliko stotina preživjelih Vlaseničana, danas su, treći put, obilježili dan kada je zatvoren zloglasni logor Sušica, u kojem je u ljeto 1992. godine ubijeno nekoliko hiljada Bošnjaka.

Riječ je o najzloglasnijem logoru u Podrinju, u kojem su počinjeni monstruzni zločini nad ženama, muškarcima i nejači iz Vlasenice i drugih djelova Podrinja.

U prvom redu majke, a potom i dječaci koji su preživjeli pokolju u Vlasenici, danas su "Maršom povratka putem spasa", obilježili dan zatvaranja logora, kroz koji je prošlo oko 8.000 Bošnjaka, a posljednja grupa od oko 300 nedužnih žitelja Vlasenice i okoline strijeljana je na obližnjoj visoravni Ogradide.

Inače, "Marš povratka putem spasa" počeo je u Turalićima kod Kladnja, a poslije pređenih 36 kilometara, učesnici su u nekadašnjem logoru Sušica pročili fatihu za sve nevino stradale Bošnjake. Potom su se kroz vlaseničke mahale, kojima je u ljeto 1992. godine tekla krv, spustili do šehidskog mezarja "Rakita".
Tuga i bol neće nikada izblijediti, poručuju učesnici Marša, koji su nezadovoljni činjenicom da su samo trojica zločinaca kažnjeni za monstruozne zločine. Riječ je o Draganu Nikoliću Jenkiju, Predragu Bastahu Caru i Goran Višković Vjetru.
Ostali zločinci, kažu preživjeli, i dalje slobodno šetaju "mrtvim gradom" i zbog toga je održivi povratak Bošnjaka na svoja vjekovna ognjišta iluzoran.
Vezani članci