BiH
2

Obilježena godišnjica stradanja u Duljcima

FENA
U zaseoku Duljci (općina Bihać) obilježena je 22. godišnjica stradanja 40 mještana iz sela Orašac, Ripče i okolnih naselja, koji su maltretirani i potom ubijeni.

Tijela svih ubijenih još uvijek nisu pronađena.

"Ubijeni su civili bošnjačke nacionalnosti koji su bili stari i nemoćni. Ovaj zločin je posebno zastrašujući jer su pripadnici policije i vojske Republike Srpske (RS), nakon ubistava, tijela civila stavili na hrpu i zapalili", kazao je Mujo Begić, stanovnik Ljutočke doline.

Prema njegovim riječima, zločin su pokušali prikriti uklanjanjem leševa, te je dio nekompletnih tijela žrtava pronađen i ekshumiran 2000. godine na lokalitetu Duliba. Najmlađa žrtva u zaseoku Duljci bila je tada 13-godišnja Aldina Vojić.

Zločin u Duljcima, kako je rekao Begić, nastavak je egzodusa naroda Ljutočke doline jer je oko 5.000 stanovnika iz Kulen-Vakufa, Orašca, Ćukova, Klisa i Ripča protjerano iz domova dva mjeseca ranije.

U zbjegu je tada, kako je naveo Begić, poginulo oko 30 osoba, a na mostu u Štrbačkom buku izdvojeno je 210 muškaraca, od kojih je polovina ubijena i bačena u masovne grobnice Bezdana i Tihotina.

Obilježavanju 22. godišnjice prisustvovali su stanovnici Ljutočke doline te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona.

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević podsjetio je da se na zločine počinjene u Ljutočkoj dolini ne smije zaboraviti.

"Najžalosnije je što je Ljutočku dolinu zadesila velika tragedija i zločini, koje su u najvećem broju učinile prijeratne komšije. I danas, 22 godine nakon ovog strašnog zločina, mi svojim prisustvom šaljemo poruku da se ovakav zločin više nikada ne smije desiti i da to Bošnjaci ne smiju više sebi nikada dozvoliti, da ih dojučerašnje komšije na ovako svirep način nedužne i goloruke pobiju", kazao je Galijašević, dodavši da na svakom mjestu trebamo govoriti o zločinima i zločincima. Zločin u Ljutočkoj dolini Galijašević je nazvao bihaćkom Srebrenicom.

Tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona je otkrilo počinitelje zločina u Duljcima.

Pet osoba je osuđeno na ukupno 57 godina zatvora, dok su idejni tvorci i nalogodavci i dalje na slobodi, prenosi BIRN.