BiH
0

Obilježena godišnjica stradanja Sarajlija u Čekaluši

FENA
Članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i građani Sarajeva okupili su se u subotu u ulici Čekaluša na području općine Centar i na taj način obilježili godišnjicu smrti pet osoba koje su na tom mjestu 1992. godine stradale od granate.

Predsjednik Udruženja Fikret Grabovica kazao je da je na današnji dan 1992. godine u toj ulici smrtno stradalo pet osoba, od kojih troje djece, a dvije mlade osobe su ranjene.

"To je jedan od dokaza da su zločinci imali namjeru uništiti sve što životom čini ovaj grad. Nastojali su da ubiju što više mlađe populacije. Na svu sreću, nisu uspjeli u tim namjerama", kazao je Grabovica za FENU.

Na spomen-ploči, koja je postavljena prošle godine, položeno je cvijeće i odata počast poginulima. Upriličeno je i svojevrsno sjećanje i istaknuto da djeca žrtve zločina - braća Adnan i Mirza Hodžić te Vedran Štimac, kao i Sanela Lukačević (21) i Faruk Nišić (31), nikad neće biti zaboravljeni. U tom nemilom događaju teško su ranjene Vedrana Lukačević i Vanja Štimac.

Prema nekim izvorima, u Sarajevu je, tokom rata u Bosni i Hercegovini, stradala oko 1.600 djece. Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. raspolaže relevantnom dokumentacijom za 530-ero djece koja su poginuli u Sarajevu tokom rata. Prikupljanje podataka o ubijenoj djeci bit će nastavljeno, ali navode da iz objektivnih ili subjektivnih razloga neće moći doći do podataka o svoj djeci koja su stradala u tom periodu u Sarajevu.