BiH
4

Obilježena godišnjica stradanja djece na Sedreniku

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Godišnjica stradanja četiriju osoba, od kojih troje djece, u ulici Sedrenik 229, u sarajevskoj općini Stari Grad obilježena je danas.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica kazao je Agenciji FENA da su se danas na ovom mjestu okupili da bi obilježili godišnjicu „jednog strašnog zločina koji se dogodio na današnji dan prije 22 godine.“

  • Tog dana, u dvorištu porodične kuće ubijena su tri člana porodice Bojadži, troje djece. Mirza Bojadži koji je imao 12 godina, Amina Bojadži koja je imala 14 i Fehim Bojadži koji je imao 17 godina. Osim njih, poginuo je i mladić Sakib Prašović koji je imao 24 godine - kazao je Grabovica.

Istaknuo je da je strašna i sama pomisao da se tako nešto može dogoditi jednoj porodici, a ne ono što se zaista dogodilo, „što su zločinci počinili, da u jednom trenu tri člana porodice Bojadži bude ubijeno“.

Naglašava da su Fehim i Mirza bili braća, a Amina je bila od njihovog amidže.

Okupili su se, kazao je, da bi sačuvali uspomenu na ubijene, kako bi sačuvali istinu od zaborava.

Po njegovim riječima, pristuni su bili članovi porodice, komšije, prijatelji, članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, vijećnici Općine Stari Grad, učenici Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ koju su djeca koja su ubijena i pohađala...

  • Na jedan častan način se ovaj današnji dan, dan počinjenog zločina, obilježio. Mi u svakoj prilici kada obilježavamo ovakve zločine želimo da pošaljemo, na jedan poseban način, i poruku mira da se nikada i nigdje ne dogodi nešto slično kao što se događalo u Sarajevu tokom njegove opsade. A da se to ne bi dogodilo, uslov svih uslova je da zločinci i oni odgovorni koji su činili zločine budu kažnjeni i procesuirani - istaknuo je Grabovica.

Međutim, dodaje, to se do sada nije dogodilo.

  • Mnogi su još na slobodi. Vrlo mali je broj onih koji su kažnjeni. Razlog tome je loš rad pravosudnih organa BiH. Njihov loš rad je zapravo problem politike, politika je kočnica. Očekujemo da će u narednom periodu te okolnosti da se promijene i da će pravosudni organi konačno početi da rade svoj posao - kazao je Grabovica.