BiH
0

Obilježena godišnjica smrti fra Petra Anđelovića

FENA
Fra Petar Anđelović
Fra Petar Anđelović
Danas je svetom misom u crkvi svetog Ante na Bistriku, te župnoj crkvi u Dubravama kod Brčkog obilježena prva godišnjica smrti bivšeg provincijala Bosne Srebrene fra Petra Anđelovića. Kako je zadnjih godina pred smrt fra Petar Anđelović bio provincijski asistent za Franjevački svjetovni red (FSR) tako su u služenju mise učestvovali i članovi FSR.

O ulozi fra Petra Anđelovića u duhovnom i svjetovnom životu u Bosni i Hercegovini za Fenu je govorio vikar Provincije fra Marijan Karaula.

"Od fra Petrove smrti prošlo je godinu dana i za ovo relativno kratko vrijeme moglo se doista osjetiti koliko on, i fizički i intelektualno, nedostaje i našem franjevačkom samostanu svetog Ante ovdje na Bistriku u Sarajevu, i našoj franjevačkoj zajednici Bosni Srebrenoj, i našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Jer, u sve tri je ove zajednice on svojim idejama i angažmanom ugradio svoj nemali doprinos, darovao dio sebe. U samostanu sv. Ante fra Petar je živio punih petnaest godina, u dva je maha bio gvardijan, i njegovo odsustvo nemoguće je sada ne primijetiti. Pogotovo ćemo to primijetiti mi koji smo s njim čitavo to vrijeme zajedno živjeli, a i ja sam jedan od njih.

Provincija Bosna Srebrena ne bi trebala i uvjeren sam da neće zaboraviti činjenicu da je bio devet godina provincijal u vrlo teško vrijeme, u vrijeme nedavnog rata i da ju je uistinu dostojno predstavljao; ne bi trebala zaboraviti da je bio vrlo angažiran provincijal na različitim područjima: vjerskom, kulturnom, znanstvenom pa i političkom; da je bio pun ideja i planova.

Neki projekti koje je u vrijeme svoga provincijalstva, u duhu višestoljetne tradicije bosanskih franjevaca, poduzimao i ostvarivao učinit će zacijelo da dugo i dugo ne bude zaboravljen.

Ni država Bosna i Hercegovina sa svojim glavnim gradom Sarajevom ne bi ga zasigurno zadugo trebala zaboraviti budući da se naša društveno-politička javnost itekako uvjerila koliko je on volio svoju zemlju, koliko ju je nastojao izgrađivati upornim zagovaranjem njegovanja dijaloga sa svim narodima i građanima te gorljivim protivljenjem svakoj podjeli BiH zbog čega se otvoreno sukobljavao sa svojim političkim protivnicima, bez obzira odakle oni dolazili, a koji su mu zamjerali ne samo njegove političke stavove nego i to što se kao fratar bavi politikom.

Iz svih ovih razloga, uz neizostavna osporavanja i poneka zamjeranja kojih je također bilo, moglo bi se o fra Petru nadugo i naširoko govoriti i pisati. Kada bismo ga htjeli ukratko ocrtati, ja bih samo parafrazirao i neznatno proširio naslov jedne od njegovih knjiga; za njega bih naime najkraće rekao: Vjeran Bogu, vjeran Bosni i vjeran svojoj franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj, zaključuje fra Marijan Karaula.

Fra Petar Anđelović preminuo je 14. januara 2009. godine u 72. godini života u Sarajevu. Sahranjen je 16. januara u Dubravama kod Brčkog.

Rođen je 9. decembra 1937. godine u mjestu Boće kod Brčkog.

Za svećenika je zaređen 1964. godine. Bio je kapelan u Essenu (1966-1972).

U Provinciju se vratio krajem 1975. te službovao kao tajnik Provincije, župnik u Zenici i gvardijan u samostanu Sv. Ante u Sarajevu. Biran je za definitora Provincije i provincijala (1991-2000). Od 2003. bio provincijski asistent FSR-a.

Objavio je niz knjiga i publicističkih radova.

U prijepodnevnim satima misa za fra Petra Anđelovića služena je i u župnoj crkvi u Dubravama kod Brčkog.