BiH
0

Obilježena godišnjica pogibije Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Klix.ba
Pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, a u organizaciji Udruženja boraca "Patriotske lige" Novi Grad, jučer je obilježena 21. godišnjica od pogibije brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Safeta Hadžića, heroja oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i njegovih saboraca.

Tim povodom delegacija Općine Novi Grad, sa načelnikom Semirom Efendićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Edinom Gabela, položila je cvijeće na spomen-obilježje ispred zgrade Općine. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast legendarnom komandantu, čije će ime ostati zapisano u historiji naše odbrambeno-oslobodilačke borbe.

Cvijeće su položili i članovi porodice rahmetli Hadžića i njegovih saboraca, te brojne delegacije Kantona Sarajevo, Grada, federalnog i državnog nivoa, predstavnici boračkih udruženja, političkih partija, učenici osnovnih škola "Džemaludin Čaušević" i "Meša Selimović", te brojni građani.

"Prisjećamo se dana kada je poginuo rahmetli Safet Hadžić sa grupom saboraca u akciji 'Pretis'.To je bilo puno opasnije i pesimističnije vrijeme od ovog danas, ali ljudi poput Safeta Hadžića nisu se bojali. Organizovali su se, krenuli, i ovdje u Novom Gradu formirali 'Patriotsku ligu' iz koje su kasnije formirane jedinice, iz kojih je nastala i Armija RBiH. Uspjeli su zaustaviti jedno veliko zlo koje se nadvilo nad našom zemljom. Nažalost, te snage nismo pobijedili do kraja, koje, istina u drugim oblicima, i dan danas, na razne načine nasrću na BiH“, kazao je tom prilkom načelnik Semir Efendić.

On je dodao da moramo imati više optimizma, graditi bolje međuljudske odnose i na ispravan način voditi poslove koji su nam povjereni.

"Pred nama su izazovi koji zahtijevaju odricanje i borbu za bolji Novi Grad i bolju Bosnu i Hercegovinu. Upravo tako ćemo, vlastitim zalaganjem, najbolje opravdati žrtve svih naših šehida i poginulih boraca. Imamo najbolje uzore, ljude koji su svojim životima pokazali da žrtva za ovu državu nije uzalud pala. Stoga, budimo i mi u stanju da žrtvujemo neke svoje sujete, i da uložimo napore i energiju, kako bismo uspjeli uraditi nešto dobro i korisno za ovu državu. Mi u Općini Novi Grad nastojat ćemo, u tom smislu, slijediti pozitivne primjere rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca. Oni su bili primjer svima kako se bori za svoju državu. Zato je sada na nama da vlastitim angažmanom pokažemo kako se vodi ova država i kako se prema njoj treba odnositi. Uzore, ali i znanja i snage za to, sigurno imamo. Općina Novi Grad je svoje najveće priznanje koje dodjeljuje kao lokalna zajednica posvetila rahmetli Safetu Hadžiću. Ta plaketa će i ove godine biti dodijeljena u sklopu manifestacije obilježavanja Dana Općine Novi Grad", naglasio je Efendić.