BiH
38

Obilježena godišnjica pogibije 16-godišnjeg Samira Mišića, žrtve napada na školu MUP-a

FENA
Udruženje boraca Prva samostalna brigada Stup - Ilidža organiziralo je danas u Sarajevu obilježavanje 22. godišnjice od pogibije Samira Mišića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatne policijske značke" i prve žrtve napada na školu MUP-a na Vracama.

Ispred kapije Policijske akademije na Vracama godišnjica je obilježena polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje.

Šesnaestogodišnji Samir Mišić je poginuo 5. aprila 1992. godine u odbrani objekta Srednje policijske škole na Vracama.

"Danas smo sjećanje na agresorski napad 5. aprila 1992. na Centar za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH i pogibiju Samira Mišića obilježili na prigodan način polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe", kazao je Agenciji Fena Jasmin Mišić, brat ubijenog Samira Mišića i koordinator za obilježavanje godišnjice u Udruženju.

Osim predstavnika Udruženja, obilježavanju su prisustvovali i profesori koji su bili u tom periodu u MUP-ovoj školi na Vracama, te predstavnici Udruženja policije 1991. i Odreda "Bosna".

"Tog 5. aprila 1992. u napadu srpski agresor je zauzeo objekt Policijske akademije na Vracama i nakon šest sati borbe zarobio je profesore i učenike, držao ih u Osnovnoj školi iznad Akademije te ih poslije odveo na Pale. Nakon toga razmijenjeni su svi učenici osim Samira koji je poginuo i koji je poshumno nagrađen priznanjem "Zlatne policijske značke" za hrabrost u odbrani policijske škole", kazao je Feni Mišić.

Naglasio je da je poruka s ovog obilježavanja jasna a to je "da se više nikada ne desi i ne zaboravi".

Poruka s ovog obilježavanja je i da se ulica iza Radon Plaze imenuje po Samiru Mišiću, jer je već u proceduri i Općinsko vijeće općine Ilidža bi trebalo donijeti odluku o imenovanju ulice. Poruka je i da se napravi spomen-ploča ispred objekta Srednje policijske škole na Vracama. Tu inicijativu smo predali u Općinu Novo Sarajevo i čekamo odgovor, kazao je Mišić.

Predstavnici Udruženja će danas položiti cvijeće i na mezar Samira Mišića na gradskom groblju Bare, te na centralnom spomen- obilježju na MZ "Stup II".

Samir Mišić je rođen 27. novembra 1975. godine u Rogatici.