Položeno cvijeće i odata počast
0

Obilježena godišnjica masakra u ulici Jelene Vitas

FENA
U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. danas je obilježena 19. godišnjica pogibije šest i ranjavanja tri naša sugrađanina u ulici Tahtali sokak 10 na Bjelavama (bivša ulica Jelene Vitas).

Članovi porodica nastradalih su zajedno s predstavnicima Udruženja roditelja ubijene djece, prijateljima i komšijama, učenicima trećeg razreda Osnovne škole „Alija Nametak“ i nastavnicima Trgovačke i Medicinske škole s Bjelava položili cvijeće ispred spomen-ploče te učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili dužnu počast nevinim žrtvama.

Tog kobnog dana ratne 1992. godine u igri su nastradala djeca: Belma Ahmetović (5), Anela Isanović (4) i Dževad Dautbašić (9) te još troje odraslih članova jedne porodice: Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

Kako je kazao Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece, i ovo je dokaz da je agresor sistematski planirao ubijanje naših sugrađana posebno najmlađih stanovnika ovog grada.

"Potrebno je našoj djeci prenositi istinu da našu historiju ne bi pisao neko drugi na način kako njemu odgovara- rekao je Grabovica i dodao da je ovo jedna od mnogobrojnih poruka tužilaštvu da pokrene i procesuira počinitelje ratnih zločina tokom opsade Sarajeva", saopćeno je iz Općine Centar.