Američki Kongres
0

Obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Sarajevo-x.com
Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Washington DC-u je 10. jula 2009. godine prigodnom komemoracijom u Američkom kongresu obilježilo godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici. Ovo je još jedno u nizu prisjećanja na tragičnu epizodu ljudske istorije i odavanja počasti nevinim žrtavama ubijenim prije 14 godina.

Komemoraciju su obilježili uvodnim govorom Elmina Kulašić, izvršni direktor Savjetodavnog vijeća, ambasador Damir Džanko, šef misije pri BiH ambasadi u Washington DC-u, Bridget Conley-Zilkić, direktor istraživačkog odjela "Muzeja holokausta" u Washington DC-u, Nerina Cerva, pravni referent pri "Survivor Corps" i Trisha Raines, predstavnica ureda kongresmenke Eddie Bernice Johnson.

U nastavku komemoracije prikazan je kratki film "A Cry from the Grave", kao podsjećanje na ulogu Međunarodne zajednice u događanjima u Srebrenici u tom periodu. Pored Knjige žalosti u koju su se prisutni imali priliku upisati, izložen je ćilim istkan u Tuzli rukama žena izbjeglih iz Srebrenice. Ovaj cilim je sastavljen od više panela i dio je zajedničkog projekta "Bosfama" i "Advocacy Project", a svaki njegov panel je ispisan imenima žrtava genocida. Knjiga žalosti sa potpisima članova Američkog kongresa i ostalih prisutnih biti će uručena majkama Srebrenice i preživjelima genocida.