BiH
0

Obilježena godišnjica akcije "Pretis"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić položio je danas cvijeća na spomen ploču rahmetli brigadnom generalu Armije RBiH Safetu Hadžiću i njegovim saborcima, na glavnoj kapiji tvornice "Pretis" u Vogošći, i prisustvovao prigodnom skupu upriličenom u povodu obilježavanje godišnjice njihove pogibije i godišnjice akcije "Pretis".

Akcija "Pretis" smatra se presudnom za odbranu Sarajeva. U noći 17./18. aprila 1992. godine pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RBiH izveli su uspješnu akciju izuzimanja materijalno tehničkih sredstava iz magacina fabrike "Pretis". Nastavak akcije uslijedio je u zoru 18. aprila 1992., a u toj akciji poginulo je i ranjeno nekoliko boraca Armije RBiH. Među njima je bio i brigadni general i heroj oslobodilačkog rata Safet Hadžić.

Danas su, ispred glavne kapije tvornice "Pretis", cvijeće položili i počast odali i predstavnici udruženja boraca, boračkih organizacija, resornih ministarstava, te pojedinih političkih partija. Oni su danas posjetili i teretnu kapiju, mjesto s kojeg je prije 17 godina akcija počela.

Glavni organizatori obilježavanja tih značajnih datuma su udruženja boraca Patriotske lige općina Vogošća i Novi Grad, te Specijalna jedinica odreda Bosna.