Značajan datum za Tuzlu
13

Obilježena godišnjica 1. Tuzlanske slavne brigade

Piše: D. Brkić
Prije 20 godina u tuzlanskom naselju Paša Bunar je oformljena 1. Tuzlanska brigada, koja je bila prva formacijska brigada Armije R BiH. Dan nakon bitke na Brčanskoj Malti, koja se desila 15. maja 1992. godine, na poziv Kriznog štaba Općine Tuzla odazvali su se dobrovoljci i patrioti, koji su u sastavu 1. Tuzlanske brigade krenuli u odbranu grada i države.

Za 3,5 godine agresije na BiH, kroz 1. Tuzlansku brigadu je prošlo 4.600 boraca. Nažalost, 256 više nije sa nama, dok je 1.500 ranjeno. Komandant Ekrem Šehović je podsjetio kako je brigada imala multietnički sastav.

"U sastavu brigade imali smo 25 posto Hrvata, 25 posto Srba i oko 50 posto Bošnjaka. Takav sastav 1. Tuzlanska brigada je sačuvala do kraja rata", kazao je Ekrem Šehović.

Na poziv Kriznog štaba 16. maja 1992. godine odazvalo se 1.500 dobrovoljaca, koji su za prvih šest mjeseci agresije na BiH pomjerili neprijateljske linije za šest kilometara te artiljeriju na visove Majevice. Brigada je na početku raspolagala sa 650 pušaka, iz ove brigade iznjedrene su 2. i 3. Tuzlanska, a sve brigade su proglašene slavnim.

"To što obilježavamo značajan datum zasluga je patriota i boraca koji nisi među nama. Okupljamo se svake godine kako bismo se sjetili 16. maja i probudili sjećanja na slavni put 1. Tuzlanske", kazao je Slavko Peričević, pomoćnik komandanta za moral i vjerska pitanja 1. Tuzlanske brigade.