BiH
0

Obilježena deveta godišnjica Brčko distrikta

FENA
Svečanom akademijom u Domu kulture danas je u Brčkom obilježena deveta godišnjica osnutka Brčko distrikta na kojoj su se prigodnim riječima nazočnim obratili najviši dužnosnici Distrikta.

Supervizor za Brčko distrkt Raffi Gregorian kazao je da su u Distriktu načinjeni golemi koraci te da je od prvobitnog eksperimenta međunarodne zajednice Brčko distrikt postao stvarnost.

Istaknuo je da je usvajanjem ustavnog amandmana kojim se status Brčko distrikta regulira Ustavom BiH došlo vrijeme ukidanja supervizije za brčansku oblast.

"Uz pristup koji će biti omogućen Brčko distriktu prema Ustavnom sudu BiH, koji će donositi odluke u skladu s Konačnom arbitražnom odlukom, sam režim supervizije odavde više neće biti potreban", kazao je supervizor Gregorian.

Istaknuo je kako će ubuduće Vlada i stanovnici Brčko distrikta imati punu odgovornost za zajednicu koju su zajednički izgradili ali da ipak Brčaci neće ostati sami. Dodao je da će i ubuduće snage EUFOR-a, uposlenici misije OESS-a, ostati na ovom području a također i američko veleposlanstvo, koje gradi u Sarajevu najveću zgradu veleposlanstva u regiji, imati osoblje koje će nastaviti pratiti događanja u Brčko distriktu.

Pozvao je zastupnike u Skupštini BiH da u što kraćem roku usvoje ustavni amandan o Brčko distriktu.

"Možemo biti ohrabreni činjenicom da smo zaista došli dovde, od razdoblja kada smo predstavljali ničiju zemlju i kada smo označavani kao eksperiment međunarodne zajednice došli smo do ove točke kada predstavljamo jednu zaista uvažavanu i poštovanu zajednicu", kazao je Gregorian.

Izrazio je žaljenje što u Brčkom nije nastupila hrvatska pjevačica Severina, te nadu da će na 10. godišnjicu u Brčkom nastupiti Lepa Brena.

Na svečanosti u povodu devete godišnjice Brčko distrikta prigodnim riječima obratili su se brčanski gradonačelnik Dragan Pajić, predsjednik Skupštine Mirsad Đapo i dopredsjednik Skupštine Ivan Krndelj.

Inače, ovo je prvi put da se godišnjica Brčko distrikta obilježava bez članova vlade koja i nakon više od četiri mjeseca od lokalnih izbora još uvijek nije konstituirana.