BiH
14

Obilježena 74. godišnjica Igmanskog marša

FENA
U Vogošči je obilježena 74. godišnjica Igmanskog marša Prve proleterske brigade, jedne od najznačajnijih operacija izvedenih tokom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu, saopćeno je iz te općine.

Na pravcu prolaska Prve proleterske brigade, u ulici Spasoja Blagovčanina je spomen-obilježje na koje su brojne delegacije položile cvijeće i odale počast sudionicima marša.

Cvijeće su položili načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, predsjedavajući Općinskog vijeća Esad Piknjač i pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Zijad Kadrić. Manifestacija je nastavljena ispred Lovačkog doma "Lane" na Grabljivoj njivi, mjestu gdje je formirana Crnovrška partizanska četa.

Organizator obilježavanja je Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata.

Igmanski marš, jedna od najslavnijih i najpoznatijih epizoda narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu, izveden je krajem januara 1942. godine.

Prva proleterska brigada našla se uoči marša na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama pa je štab brigade donio odluku o opasnom, ali jedino mogućem pokretu.

Sudionici marša prošli su jednim dijelom kroz Vogošću i nastavili put preko planine Igman kod Sarajeva po dubokom snijegu ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Po dolasku u Foču, desetinama boraca amputirani su dijelovi tijela promrzli u surovoj planinskoj hladnoći na Igmanu.