Tradicionalni pohod na Igman
0

Obilježena 68. godišnjica "Igmanskog marša"

FENA
Igman (Foto: Arhiv)
Igman (Foto: Arhiv)
Tradicionalnim pohodom na Igman i nizom prigodnih sadržaja danas je obilježena 68. godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu.

Ovogodišnja manifestacija, upriličena u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) - Hadžići i u saradnji sa SABNOR-om Kantona Sarajevo, okupila je više od 1.500 sudionika - bh. građana, predstavnika vlasti, članova boračkih udruženja, te predstavnike Udruženja Prve proleterske brigade iz Beograda.

Ovo je Feni potvrdio predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo, potcrtavajući kako je ovogodišnje okupljanje najmasovnije dosad, te da je proteklo u prijateljskoj i dostojanstvenoj atmosferi.

U skladu s Programom manifestacije njeni sudionici položili su cvijeće na spomenik na Brezovači i šehidskom mezarju borcima Armije RBiH.

Na Brezovači je formirana kolona koja se kretala u pravcu Mrazišta i Velikog polja, gdje je, također, položeno cvijeće na dva partizanska spomenika i dva šehidska mezarja.

Istovremeno, upriličen je prigodan sat historije kojim su evocirana sjećanja na značajne događaje iz prošlosti i antifašističku tradiciju BiH.

Ovogodišnjem obilježavanju Igmanskog marša prisustvovao je i jedan od njegovih sudionika i borac Prve proleterske brigade Zdenko Duplančić iz Beograda.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske pješačilo je 17 sati.

Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.