BiH
0

Obilježena 50. godišnjica postojanja USAID-a

FENA
U povodu obilježavanja 50 godina rada i djelovanja USAID-a u svijetu te 15. godišnjice kontinuiranog angažmana ove organizacije u BiH, na Trgu djece Sarajeva održan je jednodnevni sajam na kojem je predstavljeno 20-ak projekata čiju realizaciju je pomogao USAID.

Sajam je posjetio i direktor USAID-a u BiH Allan Reed koji je istakao da je vlada SAD-a, uglavnom putem USAID-a, u proteklih 15 godina uložila 1,5 milijardi dolara u BiH.

"BiH je prioritet USAID-a i vlade SAD-a i tu smo da pomognemo BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama", kazao je Reed.

USAID je finansijski podržavao projekte poput rekonstrukcije infrastrukture koja je tokom rata većim dijelom uništena. U posljednje vrijeme ova organizacija je fokusirana na pomoć razvoju ekonomije i demokratskog društva.

Prisutnim se obratio i ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon koji je istakao da je USAID u BiH od samog kraja rata.

"Pomogli smo obnovu i rekonstrukciju, a danas radimo na projektima koji su od direktne važnosti za građane ove zemlje poput jačanja demokratije, okupljanja mladih, otvaranja novih radnih mjesta, itd. Ovim potvrđujemo našu opredijeljenost za partnerstvo s BiH i danas i u budućnosti", rekao je Moon.

Jedna od organizacija koju USAID podržava je i Centar za promociju civilnog društva (CPCD). Direktorica CPCD-a Aida Daguda pojasnila je da je angažman USAID-a u BiH izuzetno dragocjen.

"USAID je nakon rata pomogao kreiranju svojevrsnog jezgra od 30-ak jakih nevladinih organizacija i danas, nakon 15 godina, svjedoci smo broja i rada NVO-a u BiH", rekla je Daguda.

United States Agency for International Development (Agencija SAD-a za međunarodni razvoj) je osnovan 1961. i od tada je glavna agencija vlade SAD-a za pružanje pomoći zemljama koje se oporavljaju od nepogoda. Ova agencija bori se protiv siromaštva i predano radi na demokratskim reformama.