BiH
0

Obilježena 50. godišnjica Mašinskog fakulteta

FENA
Prigodnim govorima te podjelom povelja zaslužnim, danas je svečano obilježena 50. godišnjica Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Dekan fakulteta, prof.dr. Ejub Džaferović je u izjavi Feni istakao značaj Mašinskog fakulteta za razvoj privrede, posebno, industrije.

"Taj značaj ogleda se kako u prijeratnom tako i u poslijeratnom periodu. U kontinuitetu smo uključeni u procese revitalizacije postojećih privrednih kapaciteta i izgradnju novih te uspostavljanju savremene industrije u BiH", kazao je Džaferović.

U povodu obilježavanja 50. godišnjice uručene su i povelje za doprinos radu ovog fakulteta. Povelje su dobili bivši dekani fakulteta, profesori koji su na fakultetu proveli 30 i više godina te institucije i privredni subjekti koji su podržali rad i razvoj ove obrazovne institucije.

"Zahvalni smo Ministarstvu kulture i sporta KS-a, Ministarstvu obrazovanja, nauke i kulture FBiH kao i Ministarstvu energetike, rudarstva i industrije FBiH", rekao je Džaferović.

Povelje su uručene i predstavnicima WUS Austrija, Ambasade Švedske u BiH, "Konjuh" Živinice, "Elektroprivrede", "Energoinvesta", "Cimosa" Gradačac, USAID-a te premijeru KS-a u ostavci Samiru Silajdžiću.

U okviru proslave jubileja Mašinskog fakulteta, danas su otvoreni i stavljeni u upotrebu obnovljeni dijelovi zgrade fakulteta.