Uskoro možda i begov fakultet
0

Obilježena 474. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Prigodnom svečanošću u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu danas je obilježena 474. godišnjica kontinuiranog rada Medrese na polju edukacije i odgoja.

Na početku svečanosti ašere je proučio prof. Mensur Kerla, a potom se, nakon izvođenja himne Gazi Husrev-begove medrese, pozdravnim govorom obratio prof. Zijad Ljevaković, direktor Medrese.

Nakon prigodnog programa Hora Medrese i Akademskog ansambla "Dah ljubavi" dodijeljena su priznanja i nagrade zaslužnim članovima kolektiva Medrese prof. Almedini Čelebić i recepcionaru Mirzetu Bilaliću. Plakete za poseban doprinos i afirmaciju Medrese su dodijeljene prof. dr. Jusufu Žigi, profesoru na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, koji je bio i prvi predsjednik Obnoviteljskog sabora IZ-a u BiH, i prof. dr. Ismetu Bušatliću, dekanu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, profesoru povijesti islamske kulture i civilizacije.

Prigodnim govorom obratio se reisu-l-ulema Mustafa Cerić. Cerić je čestitao godišnjicu profesorima i učenicima Medrese, kao i dobitnicima priznanja. Ujedno se osvrnuo na značaj ove obrazovne institucije, koja je, kako je rekao, više od škole.

Reisu-l-ulema IZ-a BiH Mustafa Cerić prisjetio se vakifove oporuke iz Vakufname da se u školi, pored duhovnih i tradicionalnih znanosti, izučava "i drugo što bude potrebno s obzirom na običaj i mjesto". On također naveo da bi jednog dana ova ustanova mogla prerasti i u Gazi Husrev-begov fakultet.

Gazi Husrev-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni Hercegovini i jedna od rijetkih u svijetu koja u kontinuitetu radi nepunih 470 godina. Osnovana je 26. redeba 943. godine po Hidžri (8. januara 1537. godine po gregorijanskom kalendaru). Njen osnivač je unuk turskog sultana Bajazida II, najznamenitiji namjesnik i dobrotvor Bosne Gazi Husrev-beg, čija Vakufnama čini trajnu organizacijsku i programsku osnovu rada ove škole.

Gazi Husrev-begova medresa danas djeluje kao srednja stručna škola. Školovanje traje četiri godine. Nastava se izvodi na bosanskom jeziku po nastavnom planu i programu koji donosi Rijaset Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, a odobrava Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo. Svršenici Gazi Husrev-begove medrese mogu nastaviti školovanje na bilo kojem fakultetu u Bosni i Hercegovini i na mnogim fakultetima u inozemstvu.