Svečanom akademijom
203

Obilježena 29. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svečanom akademijom Olimpijskog komiteta BiH, Grada Sarajeva i kompanije ZOI '84 večeras je u Olimpijskom muzeju obilježena 29. godišnjica 14. zimskih olimpijskih igara Sarajevo '84.

Predsjednik OK BiH Siniša Kisić prisutne je podsjetio na dane kada je Sarajevo, BiH i bivša država "bila svjetska prijestolnica sporta, kulture, ekonomije, politike, duhovnosti, gostoljubivosti, raspjevane i razigrane mladosti i ponosa".

"Danas kao i svih proteklih godina obilježavamo ovaj značajan događaj i podsjećamo se na one divne dane iz davne 1984. godine. Naše podjećanje na ZOI su promocija pozitivnih tekovina olimpijskih igra i olimpijskih vrijednosti", kazao je Kisić.

Gradonačenik Alija Behmen kazao je da mnogo veći i mnogoljudniji gradovi u svijetu od Sarajeva nemaju svoju olimpijadu.

"U ličnoj karti ovog grada pisat će se dvije olimpijade, prva prava olimpijada 1984. i olimpijada mladih, koja će se održati 2017. Zbog te činjenice naš grad ima privilegiju da se nalazi u malobrojnom drušvu odabranih. Naše zadovoljsto je veće obzirom na činjenicu da su Sarajevo i Istočno Sarajevo proglašeni za domaćina EYOWF-a, 2017. godine. Dobivanjem ove organizacije BiH i čitava regija vraća se u epicentar zanimanja svjetske javnosti. Sarajevo će tako po drugi put u istoriji zapaliti olimpijski plamen, oko kojeg će se okupiti oko 15.000 sportista iz više od 40 evropskih zemalja", kazao je Behmen.

Na 14. ZOI u Sarajevu učestvovalo je 1.450 sportista iz 49 zemalja, a sa igara je izvještavalo više od 4.500 novinara. Nakon igara u Sarajevu je, uz prelijepe olimpijske objekte, ostalo 2.850 novoizgrađenih komfornih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9.500 novih radnih mjesta.

Organizacija 14. ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda bila je ostvarena od prodaje prava na TV prenos. Ukupno je prodato 250.000 ulaznica, a samo u inostranstvu 200.000, dok su TV prenose sarajevske "bijele olimpijade" pratile dvije milijarde ljudi.