BiH
4

Obilježena 24. godišnjica bitke na Poljinama

FENA
Udruženje "101. brigada" Sarajevo, u okviru obilježavanja značajnih datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, danas je obilježilo 24. godišnjicu bitke na Poljinama.

Na spomen-obilježju poginulim borcima Prve podrinjske brigade, u naselju Bare-Šip, položeno je cvijeće te je odata počast poginulim pripadnicima te brigade, odnosno borcima koji su poginuli 31. jula 1992. godine na Poljinama.

Obilježavanju su prisustvovale porodice šehida i poginulih boraca, preživjeli učesnici bitke, ratni komandanti i demobilizirani borci te predstavnici boračkih udruženja.

"Bile su žestoke borbe. Agresor je imao u planu napraviti napadna dejstva prema centralnom dijelu grada iz pravca Poljina i neka je rahmet duši i laka zemlja svima koji su dali živote za odbranu države u Podrinjskoj 101. motorizovanoj brigadi, a posebno u ovoj bici na Poljinama", kazao je Feni prvi komandant 101. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH i jedan od ratnih komandanta Prvog korpusa Armije RBiH Nedžad Ajnadžić.

U bici na Poljinama, kako je rečeno, 12 pripadnika Podrinjske brigade "položilo je svoje živote u temelje BiH".

"Bila je to jedna od bitaka za Sarajevo, za BiH, u odbrambeno-oslobodilačkom ratu koji je vođen protiv agresora koji je bio daleko i tehički i ljudski moćniji", kazao je Feni zamjenik komandanta 101. motorizovane brigade Fahrudin Braco Fazlić.

U bici na Poljinama poginuli su: Enver Ademi, Senad Bajrić, Kemal Čolak, Mehmed Hadrović, Vahid Kahriman, Muris Komarica, Asim Prazina, Enver Šukalo, Zajko Šalaka, Izet Sipović, Edhem Zametica i Husein Fejzić.