BiH
128

Obilježena 23. godišnjica odreda Lasta: Bilo je ili opstati ili nestati

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Domu policije u Sarajevu danas je obilježena 23. godišnjica formiranja Odreda policije za specijalne namjene Lasta. Predstavljena je Monografija Odreda Lasta koja se sastoji od 10 poglavlja u kojima se nalazi spisak učesnika, te priče preživjelih učesnika.

Kao i svake godine, položeno je cvijeće na mezarja svim poginulim pripadnicima, a bilo ih je 56. Njih 10 je preminulo nakon rata.

"Odred policije za specijalne namjene Lasta formiran je zvanično 15. maja 1992. godine na inicijativu Bakira Alispahića. U početku je jedinica brojala 80-ak ljudi, a kasnije je prerasla u respektabilnu vojnu silu, jednu od najkvalitetnijih jedinica u državi. Naš sastav je bio multietnički i taj sastav smo sačuvali do kraja rata. Djelovali smo na svim dijelovima BiH izuzev Srebrenice i Goraždu", rekao je za Klix.ba Selim Tarić, predsjednik Udruženja pripadnika odreda policije za specijalne namjene Lasta.

Oko 80 posto od 500 pripadnika ovog odreda je ranjeno tokom rata. Kraj rata zatekao ih je na obroncima Manjače kod Banje Luke.

"Svake godine kad se skupimo bude sve teže i teže. Izmiješaju se osjećaji, proživimo ponovo iste trenutke, stanemo pred mezare i osjetimo bol. Puno je pripadnika kojih je poginulo meni na rukama. Zajedno smo u akcijama spavali, dijelili porcije, isto razmišljali, iste su nas stvari radovale. To je drugi dio naše porodice", rekao je Tarić.

Najradosniji trenutak za njih bio je potpisivanje Mirovnog sporazuma jer je time, kako je rekao, okončano ludilo. No, gorak okus ostao je u ustima zbog poginulih saboraca.

"Zadnji poginuli bio je Mirsad Mahmutović 13.10., pred samo potpisivanje sporazuma. To su jako teški trenuci. Miješali su se sreća, radosti tuga. Bili smo na domaku vojne pobjede, da riješimo probleme i uzroke rata u BiH, međutim svjetski moćnici su to zaustavili. S druge strane, bili smo sretni što je zaustavljeno to ludilo jer je bolje 10 godina pregovarati nego ratovati jedan dan", kazao je.

Istakao je da se vrijedilo boriti za BiH jer nisu imali izbora. Bilo je, kako kaže, "ili opstati, ili nestati".

"Dokaz za to je i sama Srebrenica. Svi znamo šta se dogodilo kada su se odlučili predati i mirno napustiti. Mi smo to prepoznali. I ako ne daj Bože opet bude, mi smo spremni stati i braniti suživot. Mi smo branili cijelu civilizaciju, ne samo muslimane. Naša jedinica s ponosom može reći da nikada nije okaljala svoj obraz ni privatno ni vojno. Radili smo policijske poslove i ratovali smo. Rat nije završen, on je samo zaustavljen. Nastavio se voditi politički i nadam se da će i on prestati, da ćemo ući u EU i da će naša djeca normalno živjeti bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost", zaključio je Tarić.