BiH
28

Obilježena 23. godišnjica od pogibije troje djece u Jukićevoj u Sarajevu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Dječaci Sakib Smajević (15), Vedran Milas (13) i Amel Tarahija (13) na današnji dan 1993. godine tragično su stradali u igri u padu granate u sarajevskoj ulici Jukićeva br. 132. Na tužnu godišnjicu njihove smrti odata im je počast na mjestu pogibije.

Članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95, članovi porodica ubijenih, građani Sarajeva, predstavnici općine Centar položili su vijence na spomen-obilježju trojici ubijenih dječaka.

"Danas je godišnjica jednog strašnog zločina. Na današnji dan 1993. godine ubijena su tri dječaka i sama pomisao da su u jednom trenu ubijena tri nevina bića. Tog dana su bili u napuštenom vozilu, najvjerovatnije su sanjala kako će jednog dana da voze međutim zločinci su granatom prekinuli njihove snove", podsjetio je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95.

Naglasio je kako se mora čuvati sjećanje na svu nevinu djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva. "Osobno, kada se nađem na ovakvim mjestima gdje su djeca ubijana, srce se na neki način cijepa i poprima neki drugi oblik. Tu smo da odamo počast, održimo sjećanje i istinu od zaborava. Zaista strašno, ovo je jedno od mnogobrojnih mjesta gdje su djeca ubijana u grupi. Tokom opsade je, da podsjetim ubijeno 1.600 djece, jedna strašna isitna koju mnogi ne razumiju i ne razumiju razmjere tog zločina, bol koji roditelji nose svih ovih godina", rekao je Grabovica dodajući kako upućuje apel nadležnima da se procesuiraju svi odgovorni za ubijanje djece Sarajeva u ratu.

Svojih vršnjaka prisjetili su se i učenici Osnovne škole "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" koji su na mjestu pogibije ubijenih dječaka položili crvene karanfile i proučili Fatihu. Grabovica im je, u obraćanju, poručio kako trebaju da se sjećanju svojih vršnjaka koji su poginuli tokom rata u BiH kako se slični zločini nikada više ne bi ponovo dogodili.