BiH
53

Obilježena 22. godišnjica stradanja Suade Dilberović i Olge Sučić

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Bacanjem crvenih ruža sa mosta "Suada Dilberović - Olga Sučić", predstavnici Udruženja "Suada Dilberović" i učenici Osnovne škole "Isak Samokovlija" obilježili su 22. godišnjicu stradanja Suade Dilberović i Olge Sučic, prvih žrtava opsade Sarajeva. 

Nastavnica u Osnovnoj školi "Isak Samokovlija" Nizama Aliušić, koja je i nova predsjednica Udruženja "Suada Dilberović", kazala je da su ove godine po prvi put učenici obilježili godišnjicu stradanja Suade Dilberović i Olge Sušić, koje su 1992. godine stradale na tadašnjem Vrbanja mostu. 

"Učenici su upoznati sa dešavanjima proteklog rata. Mislim da je jako pozitivno da im pričamo i govorimo o tome, a nadam se da nove generacije neće zaboraviti ni Suadu Dilberović ni Olgu Sučić", kazala je nastavnica Aliušić. 

Ajnija Omanić, dugogodišnja članica udruženja i profesorica ubijene Suade Dilberović koja je na početku rata bila apsolventica medicine, kazala je kako su sjećanja na Suadu veoma emotivna.

"Uvijek smo cijenili etiku zdravstvenih radnika pogotovo kada su teške situacije. "Sačuvaj život" bila je naša osnovna poruka i pošto je kolegica ipak dala svoj život za slobodu mi smo to uzeli kao jedan značajan događaj i dugo godina ga zajedno sa studentima obilježavali, sastajući se sa familijom Suade Dilberović", izjavila je Omanić.

Suada je bila protiv podjele grada, protiv sukoba i izašla je da pruži svoju podršku slobodi. Dala je svoj život za slobodu i ta mlada žena pokazala je ljudskost, kao Dubrovčanka, kao uzoran student i kao veoma uspješan budući zdravstveni radnik", kazala je Omanić. 

Nakon toga, učenici Osnovne škole "Isak Samokovlije" odrecitovali su pjesme i tako se prisjetili Suade i Olge, nakon čega su znak sjećanja na njih, sa mosta bacile ruže u rijeku Miljacku. 

Nekadašnji Most Vrbanja danas nosi naziv Most "Suade i Olge". Na most je postavljena spomen-ploča, koja je otkrivena 6. aprila 2001. godine. Imena Suade i Olge upisana su zlatnim slovima, kao i stih: "Kap moje krvi poteče, i Bosna ne presuši.

"Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge počela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji.

Tokom opsade ubijeno je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete. Most Suade i Olge ili Vrbanja most je naziv za most u Sarajevu preko rijeke Miljacke.

Ime je dobio po Suadi Dilberović i Olgi Sučić, prvim sarajevskim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, koje su poginule 5. aprila 1992. na tadašnjem Vrbanja mostu.

Ubio ih je srpski snajperista. Most je prvobitno preimenovan u "Most Suade Dilberović" (6. april 1996. godine) da bi poslije ponovo preimenovan u "Most Suade i Olge" (3. decembar 1999. godine).