BiH
2

Obilježena 22. godišnjica masakra u Tahtali sokaku

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na današnji dan prije 22 godine, od granate ispaljene s agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva, u ulici Tahtali sokak 10 poginulo je šest sugrađana od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene.

Tog kobnog dana ratne 1992. ubijeni su četverogodišnja Anela Isanović, petogodišnja Belma Ahmetović i devetogodišnji Dževad Dautbašić te još troje odraslih članova jedne porodice Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

Tim povodom u organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, članovi porodica nastradalih, prijatelji, rodbina, komšije, učenici osnovnih škola ''Alija Nametak'' i ''Musa Ćazim Ćatić'' i srednje Trgovačke, Medicinske i Zubotehničke škole s Bjelava položili su cvijeće ispred spomen-ploče te učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili dužnu počast nevinim žrtvama.

  • Obilježavanjem ove godišnjice njeguje se uspomena na stradanja nedužnih sugrađana, posebno najmlađih - kazao je Agenciji Fena predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica.

Današnje obilježavanje je proteklo na primjeren način jer smo na častan način obilježili taj čin i okupili smo se da odamo počast i da održimo sjećanje na ubijene i sačuvamo istinu od zaborava. Ovdje smo bili da govorimo o jednoj stravičnoj istini i ovo je istina koja je jedna od mnogobrojnih tokom agresije nad Sarajevom, kazao je Grabovica dodavši da "porodicama i roditeljima teško pada saznanje da još niko nije odgovarao za ovaj i mnoge druge zločine".

  • Tu smo bili da kažemo učenicima - našoj mladosti šta je njihova generacija doživljavala tokom opsade Sarajeva i da oni to treba da znaju, da to njima bude dodatni motiv da budu dobri, da dobro uče i stiču nova znanja i obrazovanje, kazao je Grabovica.

Cvijeće su danas položili i predstavnici Općine Centar Sarajevo s načelnikom Općine Dževadom Bećirevićem na čelu.