BiH
1

Obilježena 22. godišnjica formiranja Prve bugojanske čete

FENA
Postrojavanjem preživjelih pripadnika na platou Kulturno-sportskog centra u Bugojnu obilježena je 22. godišnjica formiranja Prve bugojanske - Omerove čete.

O ratnom putu boraca koji su bili u sastavu Prve bugojanske čete govorio je Mustafa Ugarak, nekadašnji komandir voda i zamjenik komandira ove čete.

Kazao je, između ostalog, da je Prva bugojanska četa formirana od 56 boraca-dobrovoljaca koji su se stavili pod komandu OŠTO Bugojno, i svih onih patriota koji su shvatili da se bez organizirane borbe ne može suprotstaviti agresoru.

Ova četa, dodao je, bila je okosnica formiranja Prvog bataljona a njeni borci su, osim na bugojanskom, dali nesebičan doprinos i na nekim drugim ratištima u BiH.

-Mnogi su na putu za slobodu poginuli, 25 je ranjeno. Nažalost, veliki broj preživjelih boraca nema status kakav su zaslužili da imaju. Više od dvadeset njih je bez ikakvog zaposlenja i bez mogućnosti da svojim porodicama osiguraju normalne uvjete života. Apeliram i pozivam sve nadležne organe i institucije, kao i sve ljude koji to mogu, da pomognu u njihovom zapošljavanju - naglasio je Ugarak.

Prigodnim riječima prisutnima su se obratili, također, predsjednik bugojanskog JOB-a Mithat Tupo, načelnik Bugojna Hasan Ajkunić i glavni imam Vehid ef. Arnaut.

Čestitali su 22. godišnjicu formiranja Prve bugojanske čete i naglasili da se obilježavanjem značajnih datuma iz ratne historije BiH i Bugojna trajno čuva uspomena na herojsku odbranu ovog grada i države, i na sve one koji su poginuli od 1992. do 1995.

Na lokaciji Spomen-parka u centru grada položeno je cvijeće i proučena Fatiha pred duše poginulih pripadnika ove čete i svih bugojanskih šehida. Pročitana su imena 29 poginulih boraca Prve bugojanske čete.

Jedna od delegacija obišla je mezarje rahmetli Omera Tupe u naselju Milanovići, po kojem je Prva bugojanska četa i dobila ime.