BiH
6

Obilježena 22. godišnjica bitke za Žuč i pogibije Muje Šejte

Klix.ba
U organizaciji udruženja Šehidske porodice, Porodice poginulih boraca, JOB Vogošća, RVI Vogošća te udruženja logoraša 18. septembra obilježena je 22. godišnjica bitke na Žuči i pogibije heroja komadanta Muje Šejte, svih šehida te logoraša iz živog štita sa Žuči.

Prisutni su se okupili kod Spomen obilježja šehidima Ugorskog gdje su polaganjam cvijeća te učenjem Fatihe odali počast svim šehidima i poginulim borcima.

Nakon toga delegacije su u povodu obilježavanja ovog značajnog datuma pješačeći do Žuči i spomen obilježja Muji Šejti učenjem Jasina te polaganjem cvijeća odala počast svim poginulim borcima na ovom prostoru.

Prisutnima se obratio općinski načelnik Edin Smajić koji je evocirao uspomene na taj septembarski dan kada su četnici napali u nadi da će razbiti snage ARBiH i zauzeti Orlić te Mustafa Spahić ukazujući na snagu pojma šehid.

"Bestijalnost tih agresorskih napada se ogledala u činjenici da su kao živi štit koristili ljude iz vogošćanskih logora, potpomognuti snažnom aritljerijskom paljbom sa Poljina, Saračevca, Mrkovića, Blagovca, Rosulja, Krivoglavaca i Paljeva. Bošnjačko herojstvom prožeto inatom i sviješću da se dalje ne može nagnalo je naše heroje da tog dana u organizaciji odbrane komadira čete Muje Šejte koji je sa svojim borcima i pripadnicima Vojne policije sa Kobilje Glave stabilizuju odbranu te odmah potom izvrše kontranapad prema agresorskim jedinicama gdje su većinu činili niški specijalci. Kao pravi vođa, borbom prsa u prsa Mujo Šejto je dao svoj život za našu slobodu. Sa njim tog dana živote je dalo još deset boraca a njih seda, je zarobljeno. U nevjerovatnoj ofanzivi znatno nadmoćnijeg agresorskog protivnika koja je trajala pet dana živote su dala 23 pripadnika ARBiH, njih 90 je ranjeno dok je u živim štitovima živote dalo 15 naših logoraša, a ranjeno je 36. Ipak neprijatelj nije uspio, tog dana smo pobijedili i danas opstali", kazao je Smajić.

Hamza Šejto je pročitao rad motivisan pričama o njegovom djedu, šehidu, heroju, sinu Bosne i Hercegovine Muji Šejti, saopćeno je iz Općine Vogošća.