BiH
36

Obilježena 22. godišnjica akcije Pretis: Herojski podvig kojim su spašeni Sarajevo i BiH

PIše: Am. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginulim borcima, danas je obilježena 22. godišnjica akcije Pretis koju je izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH Odreda policije „Bosna" u noći 17. na 18. aprila 1992.godine.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast poginulim borcima, a cvijeće su na spomen obilježje položile brojne delegacije boračkih udruženja, delegacije općina Vogošće i Novi Grad, te Vlade Kantona Sarajevo.

Kemal Ademović je komandovao Specijalnom jedinicom koja je izuzela materijalno-tehnička sredstava iz vojne fabrike "Pretis".

"Sa teretne kapije pokrenuta je akcija Pretis s ciljem izvlačenja protivoklopnih sredstava. Tom prilikom izvučena su značajna protivoklopna sredstva koja su Teritorijalnoj odbrani i policiji poslužila u kasnijim danima da spriječe značajnije napredovanje agresora tenkovima i transporterima na cjelokupnom prostoru sarajevskog ratišta", rekao je Ademović.

"Đilda je prvi uletio unutra..."

Zajedno sa specijalcima u akciji je učestvovao određen broj patriota i pripadnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Stari Grad.

"Neki kažu da je akcija bila od velikog značaja i presudna. Bili smo dobro organizovani, nismo imali gubitaka, a akcija je izvedena bez ijednog incidenta", podsjetio je Ademović.

Jedan od učesnika te akcije bio je i Dževad Topić Topa, ratni komandant bataljona Vojne policije.

"Đilda (Dževad Begić, op. a.) je prvi uletio unutra i onesposobio portira. Tako smo ušli sa prvim kamionima i izvukli materijalno-tehnička sredstva. Zatim smo ih prevezli na Kobilju Glavu. Onda je druga ekipa krenula, ali četnici su tada vidjeli da se nešto dešava i otvorili su vatru. Tada su poginuli naši prijatelji zbog kojih smo danas ovdje", rekao je Topić.

Protuoklopnim sredstvima izuzetim iz ove fabrike, zaustavljen je ulazak neprijatelja u grad, postignuta odlučujuća prevaga u borbama za zgradu Predsjedništva, bitkama na Stupu, u Azićima i na Mojmilu, te osujećeno presijecanje grada Sarajeva na potezu Vraca-Pofalići-Vogošća.

Po završetku akcije poginuo je Safet Hadžić

"Mi tada nismo bili ni svjesni šta smo uradili, jer toliko smo materijalno-tehničkih sredstava donijeli da je to faktički bilo jedino oružje koje smo kasnije imali. Ranije smo imali nešto oružja, ali ne u tom broju. Volio bih da je danas ovdje 2.000 ljudi i da mlađi naraštaj nastavi ovu priču. Da nije bilo ove akcije, mislim da Bosna ne bi postojala danas. Drago mi je da vidim svoje suborce, da smo tu svi zajedno", istakao je Topić.

Po završetku zauzimanja , a u nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima koje su slijedile odmah po okončanju akcije poginuli su brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca, tadašnji pripadnici već mobiliziranih jedinica Teritorijalne odbrane.