BiH
0

Obilježena 20. godišnjica zločina nad Hrvatima u Briševu

Anadolija
Obilježena je 20. godišnjica zločina nad Hrvatima u prijedorskom selu Briševu. Među brojnim zločinima koje su pripadnici vojske i policije Republike Srpske počinili na području Prijedora, onaj nad Hrvatima u Briševu ostao je upamćen po svireposti.

Lokalni katolički svećenik Ilija Arlović izjavio je novinaru agencije Anadolija da je najmlađa žrtva u Briševu bio četrnaestogodišnji Ervin Matanović, a najstariji ubijeni je Stipo Dimač koji je imao 81 godinu.

"Mene su uhapsili i odveli u logor. No, ono najstrašnije tek je čekalo moje župljane. Tokom 24.i 25. jula 1992. godine 67 ljudi ubijeno je na svojim kućnim pragovima i imanjima. Ono što je počinjeno je strašno jer je riječ o svirepim ubistvima počinjenim tupim predmetima, a većina tijela bila je strašno izmasakrirana", kazao je svećenik Arlović.

Okupljeni na svetoj misi zadušnici za nevino ubijene, koju je u obnovljenoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, predvodio banjalučki biskup Franjo Komarica, svjedočili o svireposti zločina od prije 20 godina.

"Pripadnici Vojske Republike Srpske, potpomognuti lokalnim srpskim snagama iz obližnjih sela, izveli su topnički udar nakon čega su otpočeli i pješački napad na selo. Briševo je postalo mučilište i pakao za hrvatski puk", kazali su preživjeli svjedoci.

Potvrdili su kako je "dvodnevna srpska brutalnost rezultirala do tada neviđenim strahotama. Ubijanja su se događala isključivo danju, gdje su na koga naišli, pa je razmjerno velik broj masovnih grobnica koje su žrtve čak same kopale. Nerijetko su zajedno zakapani i životinje i ljudi. Hrvate su tukli do iznemoglosti. I živima i mrtvima odsijecali su dijelove tijela", kazali su svjedoci.

"U velikom broju slučajeva Srbi su primoravali majke, supruge i djecu da promatraju brutalnosti nad muškarcima. Gotovo sve mlađe žene i djevojke silovane su. Stječe se dojam da su se zločinci naprosto takmičili tko će izvršiti najmonstruoznije zlodjelo", kazali su preživjeli Hrvati iz Briševa.

"Činjenica je da nikakvog otpora tih julskih dana 1992. u Briševu, u župi Stara Rijeka, nije ni bilo. Sela u kojima su živjeli mahom Hrvati potpuno su spaljena. U župu Stara Rijeka se nakon rata vratilo tek 115 župljana od prijeratnih 1.682. Obnovljene su 52 kuće, a nekad ih je bilo više od 400", rekao je svećenik Arlović.

Žitelji okupljeni na svetoj misi za stradale još jednom su zatražili da budu pronađeni i adekvatno kažnjeni Srbi koji su odgovorni za zločin u Briševu.

"Znaju se odgovorni za ove zločine, ali niko od pravosudnih vlasti ne želi da te ljude privede licu pravde", poručio Arlović.

Briševo zaboravljeno od svijeta. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, u pratnji lidera SNSD-a i SDA Milorada Dodika i Sulejmana Tihića, 30. maja 2010. godine obišao je Briševo i tada su data obećanja o obnovi ovog uništenog sela i iskazana je opredjeljenost o kažnjavanju odgovornih za počinjene zločine. Od tada do danas ništa se nije desilo.