Svečana akademija u Sarajevu
0

Obilježena 20. godišnjica Udruženja građana sandžačkog porijekla

FENA
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Svečana akademija povodom 20 godina djelovanja Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Federaciji Bosne i Hercegovine održana je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Nakon projekcije video materijala o tradiciji sandžačkih čaršija, oficijelni dio započeo je intoniranjem himne BiH i obraćanjem člana bh. Predsjedništva Bakira Izetbegovića brojnim zvanicama iz Sandžaka i BiH.

Izetbegović je kazao da je za proteklih 20 godina bošnjački narod postao nezaobilazan faktor odlučivanja na Balkanu, a sandžački Bošnjaci potvrdili da su u svakom istorijskom iskušenju istinski voljeli i branili Bosnu i Hercegovinu.

Tako je bilo i u periodu između 1992. i 1995. godine, rekao je i podsjetio na riječi svoga rahmetli oca, prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, o doprinosu boraca sandžakog porijekla odbrani BiH.

"Ko ne vjeruje, nek obiđe mezarja i vidjet će da je svaki drugi ili treći poginuli borac iz Sandžaka", riječi su starijeg Izetbegovića na koje je večeras podsjetio mlađi.

Rekao je i da u Sarajevu, Brčkom, Zenici, Mostaru, Tuzli, Bihaću i u drugim bh. gradovima danas živi veliki broj uglednih građana sandžačkog porijekla te da se na visokoobrazovnim ustanovama školuju mnogi studenti iz tog kraja.

Bakir Izetbegović je ovo obraćanje završio porukom da slijedi period (evropskih) integracija u kojem će emotivne veze sandžačkih i bosanskohercegovačkih građana biti pretočene u konkretne saradnju regija evropske budućnosti.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, prvi načelnik Generalštaba Armije RBiH Sefer Halilović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, sandžački muftija Muamer Zukorlić te brojni drugi predstavnici aktuelnog establišmenta, javnog i kulturnog života iz Sandžaka i BiH.

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka osnovano je u BiH 29. marta 1991. godine, kada su doneseni Statut i program rada, deklaracija te ustanovljeni organi Udruženja.