BiH
0

Obilježena 20. godišnjica stradanja Sarajlija u Čekaluši

FENA
Prije 20 godina u dvorištu sarajevske džamije Čekaluša agresori su ubili petero Sarajlija, braću 12-godišnjeg Adnana i 11-godišnjeg Mirzu Hodžića, 12-godišnjeg Vedrana Štimca, 21-godišnju Sanelu Lukačević i 32-godišnjeg Faruka Nišića, koji su se na tom mjestu bezbrižno igrali.

Predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., institucija te roditelji ubijene djece danas su im polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast.

"Na današnji dan 1992. ubijana je mladost i budućnost glavnog grada BiH, zbog čega je teško prihvatiti činjenicu da je ljudski rod izrodio takve zločince i monstrume na kraju 20. vijeka", rekao je za Fenu Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Međutim, još je teže, ističe, prihvatiti saznanje da niko za ovaj, kao i za mnoge druge zločine tokom rata u BiH do sada nije odgovarao.

"Uprkos tome što komandant korpusa Tomislav Šipčić, koji danas živi u Ljubljani i uživa u penziji koju je na tako sramotan način zaradio, nikada nećemo odustati i tražiti odgovornost onih koji su odgovorni i počinili zločine. Također, tražit ćemo i odgovornost za one koji opstruiraju da se ovoliko godina zločinci konačno kazne", kaže Grabovica.

Treći septembar je najtužniji dan u životu Seje Lukačevića, kojem ništa na ovom svijetu ne može biti utjeha za njegovu kćerku Sanelu Lukačević.

"Bila je teško ranjena i nije nikako dolazila svijesti, a četiri dana kasnije je preminula. Takvu bol vrijeme ne može izliječiti", kazao je Sanelin otac.

Na spomen-obilježje vijence su položili i predstavnici Grada Sarajeva, Općine Centar, članovi mjesnih zajednica Mejtaš-Bjelave i Džidžikovac-Koševo 1.