Svečanost u Sarajevu
0

FOTO / Obilježena 20. godišnjica osnivanja Patriotske lige BiH

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Patriotska liga Bosne i Hercegovine obilježila je danas prigodnom svečanošću u Sarajevu 20. godišnjicu od osnivanja ove temeljne boračke organizacije.

Sudionike svečanosti pozdravio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ocijenivši kako je osnivanje Nacionalnog vijeća sigurnosti u junu 1991. godine bio jedan od najznačajnijih događaja u hiljadugodišnjoj historiji BiH, te da je Patriotska liga BiH imala kjlučnu ulogu u pripremi i organiziranju odbrane naše zemlje.

Podsjetio je na sadržaj onda izdatog proglasa kojim su svi narodi i građani - žitelji BiH, pozvani da stanu u odbranu vlastite domovine, te iskazano opredjeljenje za građansku državu BiH i izgradnju dobrosusjedskih odnosa na regionalnom planu i u evropskim okvirima.

Izetbegović, koji je ujedno i pokrovitelj manifestacije obilježavanja godišnjice osnivanja Patriotske lige, kazao je kako se radi o stavovima koji su u danas aktuelni, te pozvao na novi entuzijazam i energiju u izgradnji prosperitetne Bosne i Hercegovine - države u kojoj će svim njenim narodima i građanima biti zajamčena bolja i sigurnija budućnost.

Odlučno se usprotivio nastojanjima da se otpor agresiji na BiH prikaže kao nešto što se desilo spontano, uz napomenu kako je upravo Patriotska liga BiH bila organizaciono jezgro u pripremi odbrane neovisnosti, cjelovitosti i suvereniteta naše zemlje, te ključna karika na putu stasanja oružanih snaga, odnosno Armije RBiH.

Na složene okolnosti u kojima je 1991. godine formiran patriotski front ukazao je predsjednik Patriotske lige BiH Avdo Hebib, istaknuvši da su prve vojne žrtve agresije na BiH bile iz redova Lige.

Kako je kazao, Patriotska liga je kao temeljna boračka organizacija nastavila i nakon rata egzistirati kao savez udruženja, te potcrtao odlučnost njenih članova da i u mirnodopskim uvjetima brane temeljne vrijednosti i tekovine na kojima počivaju država i multietničko društvo BiH.

Hebib je istaknuo da pripadnicima Patriotske lige još nije reguliran status iako su prvoborci odbrambenooslobodilačkog rata te izrazio nadu da će nadležne vlasti konačno i na odgovarajući način prići rješavanju tog pitanja.

Čestitke u povodu obilježavanja 20. godišnjice Patriotske lige BiH uputio je Saud Kulosman uime Koordinacije 16 boračkih udruženja, naglašavajući opredijeljenost boračke populacije da i nadalje nastave konstruktivno djelovati na dobrobit svih bh. patriota.

Kako je rečeno, borba za Bosnu i Hercegovinu još nije završena - ona se nastavlja drugim političkim sredstvima - jer i danas postoje snage rade na štetu države BiH.

Ipak, i pored prisutnih opstrukcija, izraženo je očekivanje da će snage koje su za BiH sve više jačati, te da će u konačnici to biti moderna, funkcionalna, i u evroatlantske tokove integrirana zemlja, odnosno zemlja koja jamči sigurnost i život dostojan čovjeka svim njenim građanima i narodima.

Svečanosti u povodu godišnjice Patriotske lige BiH prisustvovale su istaknute ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH, te članovi diplomatskog kora, te brojni gosti i zvanice, a sve je propraćeno prigodnim umjetničkim programom.

Istovremeno, na adresu Patriotske lige BiH pristigli su brojni telegrami podrške i čestitke u povodu uspješnog djelovanja.