BiH
7

Obilježena 20. godišnjica masakra na Dobrinji

FENA
Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je u ulici Oslobodilaca Sarajeva na Dobrinji obilježena 20. godišnjica masakra u kojem je stradalo devet, a teže i lakše ranjeno 16 osoba.

Na tom mjestu prije 20 godina, usljed rasprskavajućeg djejstva triju minobacačkih granata ispaljenih s agresorskog položaja u Lukavici, stradali su građani koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć, od kojih je i dvoje djece.

"Zločinci su iskoristili tu priliku i ciljano ubili građane ovog grada", kazao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica te dodao da su tri granate u kratkom periodu dokaz da su zločinci htjeli da ubiju što više nedužnih građana.

Grabovica je kazao da je današnje okupljanje, kao i okupljanja ranijih godina, dokaz da postoje ljudi koji čuvaju istinu od zaborava, bez obzira na to što za taj zločin niko nije kažnjen niti procesuiran.

Osim toga, navodi Grabovica, agresori pokušavaju da uhapse branioce BiH, ljude koji su željeli da zaštite nevine građane, ali i one koji su stradali.

Mišljenja je da su krivci za tu situaciju bh. političari koji su dijelom doprinijeli da dođe do te situacije, isključivo, zbog ličnih interesa.

Granate su ispaljene neposredno jedna za drugom i usred rasprskavajućeg djejstva ubijeni su: Seida Baličević, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tendžera.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predstavnici Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva 1992- 1995, predstavnici Unije civilnih žrtava rata te porodice ubijenih i građani.