BiH
75

Obilježena 20. godišnjica IDČ 5. korpusa Armije RBiH

Klix.ba
Na gradskom mezarju Humci u Bihaću danas je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena 20. godišnjica formiranja Izviđačko-diverzantske čete 5. korpusa Armije Republike BiH.

Preživjeli pripadnici jedne od najelitnijih jedinica 5. korpusa i ove godine okupili su se kako bi evocirali uspomene na ratni put ove jedinice koja je od svog osnivanja prošla sva ratišta tadašnjeg Bihaćkog okruga i uzela nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju države BiH.

Prisutnima pripadnicima IDČ 5. korpusa Armije RBiH prigodnim riječima obratili su se Halil Čović, ratni komandir IDČ-a 5. korpusa i Emdžad Galijašević, općinski načelnik Bihaća, istaknuvši da su borci 5. korpusa i njihova herojska borba jedan od najsvjetlijih trenutaka u historiji države Bosne i Hercegovine.

"Ova jedinica koja je bila pod direktnom komandom generala Atifa Dudakovića zajedno sa ostalim pripadnicima 5. korpusa pokazala je u ratu kako se bori za državu Bosnu i Hercegovinu i mi danas, koji obavljamo dužnosti na svim nivoima vlasti, moramo pokazati odgovornost i jedinstvo da ljudima koji su se borili za državu olakšamo život, stvorimo mogućnost da žive od svog rada i da ne idu iz svoje zemlje", kazao je načelnik Galijašević.

Kako je danas istaknuto IDČ 5. korpusa najmlađi je sastav u jedinicama 5. korpusa. Jedinica je učestvovala u svim većim bitkama, od oslobađanja Sokoca, Velike Kladuše, pa do završnih operacija u Sanskom Mostu.

U oslobodilačkom ratu nagrađivana je više puta visokim ratnim priznanjima, a od osnivanja do završetka rata poginula su 25 pripadnika IDČ 5.korpusa , među kojima komandir jedinice ratni heroj zlatni ljiljan Jasmin Kulenović- Havarija.

Život za slobodu, pored komadira Kulenovića , dala su i tri komandira voda, a mnogi pripadnici jedinice su teže i lakše ranjeni