BiH
8

Obilježena 20. godišnjica bitke za Poljine

FENA
Udruženje "101 brigada" Sarajevo , uz podršku Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, danas je na spomen-obilježju poginulim borcima Prve podrinjske brigade u naselju Bare-Šip obilježilo 20. godišnjicu bitke za Poljine.

U prisustvu porodica šehida i poginulih boraca, učesnika bitke, ratnih komandanata i demobiliziranih boraca te predstavnika boračkih udruženja, odata je počast borcima koji su poginuli 31. jula 1992. godine na Poljinama u bici čiji je cilj bio pokušaj deblokade Sarajeva u pravcu Vogošće i Ilijaša.

To su: Enver Ademi, Senad Bajrić, Kemal Čolak, Mehmed Hadrović, Vahid Kahriman, Muris Komarica, Asim Prazina, Enver Šukalo, Zajko Šalaka, Izet Sipović, Edhem Zametica i Husein Fejzić.

Dževad Rađo, zastupnik u Skupštini KS-a i član skupštinske Komisije za boračka pitanja, danas je, ponovno, podsjetio da su mnoga boračka udruženja dosta ispolitizirana i da dešavanja s Poljinama, iz konteksta politiziranja, treba staviti u kontekst istine i historijskih činjenica.

Ova Rađina izjava uslijedila je nakon što su prethodno 50-ak metara od ovog spomen-obilježja upriličili 20. godišnjicu obilježavanja bitke za Poljine predstavnici ratnog Odreda Koševsko Brdo.

Sead Alić, ratni komandant Odreda Koševsko Brdo, dodajući da mnogi neposredni učesnici borbe nisu među živima da bi govorili pravu istinu, tom prilikom je kazao da su u bici za Poljine poginula 93 borca i da ih je oko 150 ranjeno, a ne kako se to danas prikazuje, mnogo manje.

Ipak, ovom obilježavanju nije prisustvovao niko od predstavnika vlasti.