Ubijen na brutalan način
0

FOTO / Obilježena 19. godišnjica smrti Hakije Turajlića

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Polaganjem vijenaca na mezarju Alipašine džamije i učenjem Fatihe u Sarajevu je danas obilježena 19. godišnjica ubistva rukovodioca Energoinvesta i potpredsjednika Vlade Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića.

Kako je novinarima kazao premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, Turajlić je ubijen na brutalan način, ali je dodao da još više zabrinjava činjenica da i nakon gotovo dvije decenije za tu smrt niko nije odgovarao.

"Taj gnusan čin je ipak na međunarodnoj zajednici, koja je dozvolila da se iz vozila UNPROFOR-a, tadašnjih mirovnih snaga u BiH, izvede visoki dužnosnik BiH i brutalno ubije", smatra premijer Musić.

Izrazio je nadu da će krivac za to nedjelo biti pronađen, jer prema pravu takav zločin ne zastarijeva. Pronalazak i procesuiranje odgovornih bio bi jedan od načina za uspostavljanje trajnog mira na ovim prostorima, ali i za sprečavanje ponavljanja ovakvih događaja u budućnosti.

Direktor Energoinvesta Enes Čengić, koji tada nije radio u Energoinvestu, ali je poznavao Turajlića, kazao je novinarima da se današnja firma razlikuje od firme u kojoj je radio Turajlić budući da je tada Energoinvest imao više od 25.000 zaposlenih, a danas ih ima oko 750 i kuća je koja nema svoju proizvodnju, ali ima velike ljudske resurse.

"Međutim, Turajlić je postavio osnove modernog Energoinvesta, sektorsku organizaciju i inžinjeringe, koji i danas funkcioniraju po tom konceptu", dodao je Čengić, naglašavajući da ljudi o Turajliću govore kao o čovjeku koji je imao viziju i način da je realizira.

Hakija Turajlić ubijen je 8. januara 1993. godine, a njegov prijatelj i saradnik Mustafa Pamuk kazao je danas novinarima da je Turajlić bio divan čovjek i izvanredan menadžer, a u teškom periodu za BiH svoju funkciju potpredsjednika Vlade BiH shvatio je kao ratni zadatak i obavljao je na najbolji mogući način.

Uspješnog poslovnog čovjeka, koji je za Energoinvest sklopio brojne poslovne ugovore kojim su ovom bh. gigantu otvorena vrata svjetskih tržišta Afrike, Iraka, Irana, Pakistana, Bliskog istoka, Malezije i Indonezije, modernog političara demokratske orijentacije, oca dviju kćerki, ubio je vojnik tadašnje srpske vojske na punktu "Sijera 4" kod Kasindolske ulice u blizini sarajevskog aerodroma.

Oklopno vozilo UNPROFOR-a kojim se Turajlić vraćao sa sastanka na aerodromu s turskom delegacijom zaustavila je srpska vojska, uz zahtjev da se izvrši inspekcija UN-ovog vozila. Nakon što su francuski pripadnici snaga UNPROFOR-a poslušali naređenje srpskih vojnika i otvorili vrata transportera jedan od vojnika je ispalio rafal u Turajlića.