BiH
0

Obilježena 18. godišnjica zločina na Bikavcu

FENA
Višegrad
Višegrad
Članice Udruženja "Žena žrtva rata" i članovi porodica 70 Bošnjaka koji su prije 18 godina živi zapaljeni na višegradskom Bikavcu danas su zajednički, na mjestu stratišta, proučili fatihu i položili cvijeće.

U kući Mehe Aljića 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 70 civila, pretežno žena, malodobne djece, staraca i iznemoglih osoba. Slike s imenima i prezimenima njih 54-ero, među kojima je 16-ero djece, nošene su danas u znak sjećanja na taj stravični događaj.

Predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata" Bakira Hasečić izjavila je za Fenu da je od "stratišta" na Bikavcu danas ostala samo "mrtva ploča".

"Sve je zaraslo u travu. Pometeno je i odneseno sve što je podsjećalo na kuću, pa smo mi danas pokosili travu", kazala je Hasečić.

Godišnjica zločina "živa lomača" na Bikavcu obilježena je i u gradskoj, Carevoj džamiji, gdje je prije podne-namaza proučen jasin, a poslije podne-namaza dova.

Prijevoz autobusom iz Sarajeva za članove porodica žrtava obezbijedio je s 500 KM bračni par Hajdarević, Enver i Sajma, izbjeglice iz Višegrada u Švedskoj. Na obilježavanje 18. godišnjice zločina na Bikavcu doputovao je iz Austrije Meho Aljić sa suprugom.

Bakira Hasečić naglašava da je Udruženje "Žena žrtva rata" na tragu" ovom zločinu i da će na tom području uskoro biti izgrađena dva memorijalna centra.

"Mi ćemo ih, uz pomoć ljudi dobre volje, uspjeti igraditi", izjavila je Hasečić za Fenu.

Za zločin na Bikavcu pred Haškim tribunalom su osuđeni Milan i Sredoje Lukić.