BiH
0

Obilježena 18. godišnjica pogibije Zaima Imamovića

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Sjećanje na rahmetli Zaima Imamovića, velikog borca, komandanta, heroja, čovjeka, još uvijek su ista kao kad smo zajedno ratovali i borili se za opstanak Bosne i Hercegovine i naroda u njoj, rekao je ratni komandant Ahmet Sejdić

Na obilježavanju 18. godišnjice od pogibije Zaima Imamovića, komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH, Sejdić je istakao kako možda blijedi snaga države i ideali koji su postojali, ali sjećanja na Imamovića ne blijede. Obilježavanje godišnjice od pogibije Zaima Imamovića možda čini nešto na očuvanju sjećanja na njega, ali to nije dovoljno.

"Možda smo nekada trebali biti na Treskavici i proći stazom kojom se zamišljalo oslobađanje i koridor prema Goraždu. Evocirati to na način na koji su borci doživljavali u najtežim uslovima, to zaslužuju", poručio je Sejdić.

Susret sa Zaimom Imamovićem član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović okarakterisao je kao čast, koji je bio jedan od heroja koji su odbranili BiH.

"Ovo je način da se očuva sjećanje na takve ljude i njihovu herojsku vrijednost. Svi se trebamo sjetiti te golgote koja je trajala godinama, našeg naroda koji je prelazio preko Rogoja u borbi za opstanak, za život, za osnovne namirnice. Ljudi, žene, djeca, ginuli su i smrzavali se. Trebalo bi više poraditi na tome da to otrgnemo od zaborava", naglasio je Izetbegović.

Imamović je bio izuzetno mlad čovjek, sposoban, veliki patriota i imao je vojničke sposobnosti koje se ne uče u školama, istakao je sekretar službe za zajedničke poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ferid Buljubašić.

"Ono što je karakteristično za rahmetli Zaima Imamovića jeste da je to čovjek koji je volio Drinu i Podrinje, i nažalost na Čelini je poginuo, idući prema Goraždu. Izuzetan čovjek, starješina i komandant, čovjek koji je puno uradio sa 34 godine, koliko je imao onda kad je nažalost poginuo", kazao je Buljubašić.

Na današnjem obilježavanju 18. godišnjice cvijeće su položili članovi porodice, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja FBiH, Ministarstva za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona, saborci, kao i prijatelji.