BiH
0

Obilježena 17. godišnjica Unsko-sanskog kantona

FENA
Bihać
Bihać
Povodom 17. godišnjice od osnivanja Unsko-sanskog kantona (USK) u Bihaću je danas održana svečanost, kojoj su, osim građana, prisustvovali brojni gosti iz političkog i kulturnog života.

Dvadeset sedmog maja, prije 17 godina, na konstituirajućoj sjednici Skupštine formiran je USK. Sjednici je prisustvovala i visoka državna delegacija, koju je predvodio Irfan Ljubijankić, tadašnji ministar vanjskih poslova BiH, a koja je pri povratku tragično stradala u helikopterskoj nesreći u Hrvatskoj.

Na taj period, te na njegovo današnje mjesto i ulogu prisutne je podsjetio predsjedavajući Skupštine USK-a Husein Rošić i uime Vlade Kantona ministar obrazovanja Dario Jurić. Svečanost je upotpunjena prigodnim kulturno-zabavnim programom.

Istim povodom, delegacija izvršne i zakonodavne vlasti USK-a, posjetila je i položila cvijeće na mezar dr. Irfana Ljubijankića u Bihaću, gradsko mezarje "Humci", te Partizansko i Katoličko groblje u Žegaru.

Također, u organizaciji Kantonalne bolnice održan je memorijalni maraton pod nazivom "Dr. Irfan Ljubijankić", čije ime nosi ova zdravstvena ustanova.

Učesnici su krenuli iz cazinskog naselja Ćoralići i trčali do spomen-obilježja u krugu bolnice u Bihaću.