Višegrad
0

Obilježena 17. godišnjica stradanja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu u nedjelju je održan komemorativni skup u znak sjećanja na 3.000 stradalih civila u ovom gradu, uglavnom Bošnjaka te jednog Hrvata, među kojima je bilo i 121 dijete.

Sedamnaesta godišnjica od ovoga zločina simbolično je obilježena bacanjem 3.000 ruža u rijeku Drinu te vijenca koji su donijele predstavnice „Žena u crnom“ iz Srbije, a žrtvama je odata počast minutom šutnje te učenjem Fatihe.

Komemoraciji je prisustvovalo nekoliko stotina Višegrađana i građana iz drugih gradova naše zemlje, dok su s višegradske ćuprije i ovaj put upućene brojne poruke da pravda i istina moraju biti zadovoljene a zločinci odgovarati pred sudom.

"Tužilaštvo BiH ništa ne radi jer zločinci su slobodni čak i na dobrim funkcijama, a posebno u Višegradu gdje ih svakodnevno surećemo. Bilo koja kazna mimo doživotne je nagrada i zato očekujemo kao što je Haški tribunal i tražio za Milana i Sredoja Lukića doživotnu kaznu, jer to bi bila bar mala satisfakcija žrtvama", rečeno je na skupu, uz podsjećanje da je od 3.000 ubijenih civila u Višegradu do sada identificirano tek 10 posto žrtava.

"I onda kada se dešavao zločin i sada smatramo to činom fašističke agresije. Hvala vam što imate povjerenja i ukazujete nam čast da učestvujemo u vašem bolu, da vam iskažemo saučešće, suosjećanje i solidarnost i hvala vam zbog topline i razumijevanja kojom primate ovaj skromni gest elementarne čovječnosti i moralne dužnosti. Mi možemo osuđivati zločine svoje ili bilo koje zemlje, ali mi se možemo stidjeti i osjećati krivim samo zbog zločina naše zemlje i onog što su učinili u naše ime. Hvala vam što nam pomažete da ublažimo to užasno osjećanje bola, stida, sramote i ogorčenosti a mi nikada nećemo zaboraviti odakle dolazimo", kazala je predsjednica Udruženja “Žene u crnom“ iz Beograda Staša Zajević.

"Nažalost, ni sadašnje vlasti u Srbiji ne pokazuju moralnu odgovornost ni političku volju da priznaju zločine počinjenje u naše ime. Moralna odgovornost podrazumijeva da se to javno i glasno kaže. Oni ne pokazuju volju da ispune međunarodne obaveze i izruče sve odgovorne za zločine u BiH i da se promijeni sistem vrijednosti u Srbiji te da umjesto slavljenja zločinaca grade odnose koijima se poštuje dostojanstvo žrtava i uvažava njihova patnja", kazala je Zajević dodajući da „Žene u crnom“ nikada neće prestati tražiti odgovornost za zločine.

Skupu u Višegradu prisustvovali su i premijer Vlade FBiH Nedžad Branković, ministar u Vladi RS-a Omer Branković, predsjednik Skupštine opštine Višegrad Bilal Memišević, goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.

Minutom šutnje na mostu u Višegradu prisutni su odali počast i žrtvama tragične saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Dražen Knežević, direktor HE Višegrad.