BiH
0

Obilježena 16. godišnjica od osnivanja "Zelenih beretki"

FENA
U Sarajevu je u petak uvečer obilježena 16. godišnjica od osnivanja boračkog udruženja «Zelene beretke». Osnovano u predvečerje proteklog rata u Bosni i Hercegovini koji je prouzročio ogromne žrtve i razaranja, udruženje je bilo nukleus svih patriotskih snaga i početka organizovane odbrane Bosne i Hercegovine, rečeno je.

Na svečanosti u rezidenciji Konak, utemeljitelj i komanadant «Zelenih beretki» Emin Švrakić, u prisustvu saboraca i brojnih gostiju govorio je o nastanku udruženja i ideji otpora koja se javila još kad su u okolini Sarajeva uoči rata zapažena ukopavanja teške artiljerije bivše JNA.

On je podsjetio na događaje neposredno prije i tokom rata, hrabrost branitelja i njihovu nesebičnu želju da odbrane svaki pedalj nezavisne Bosne i Hercegovine.

Članovi «Zelenih beretki» Kenig Herman, Nehro Tahirović i Dušan Golubović govorili su također o 'beretkama' kao nukleusu budućeg šireg otpora i saborcima koji su dali doprinos i u redovima policije.

Svečanosti obilježavanja 16. godišnjice od osnivanja udruženja «Zelene beretke» prisustvovali su borci, predstavnici vlasti BiH, javnog života i brojni drugi gosti.