BiH
0

Obilježena 15. godišnjica smrti Zaima Imamovića

FENA
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je cvijeće na mezar Zaima Imamovića, obilježavajući na ovaj način 15. godišnjicu od smrti doajena bh. sevdalinke, saopćeno je iz Pres službe KS.

Zaim Imamović je rođen 26. augusta 1920. godine u Mrkonjić Gradu. Kada je napunio prvu godinu svog života s roditeljima prelazi u Travnik. U njemu je živio narednih petnaestak godina, da bi se 1936. godine doselio u Sarajevo.

Učio je tekstilni zanat i u istom periodu pomalo svirao na dvorednoj harmonici koju mu je otac kupio. Zaim je tekstilni zanat napustio ujesen 1939. godine, kada se posvetio pjevanju u horu MKUD "Gajret".

Ime Zaima Imamovića kao estradnog narodnog umjetnika, interpretatora i kompozitora ostalo je upisano u antologiju sevdalinke i pjesama drugih naroda.

Karijeru je počeo 10. aprila 1945. godine na Radiju Sarajevo. U to vrijeme svojim glasom i osjećajem opija slušaoce melodijama "Gledaj me draga", "Mujo kuje konja po mjesecu" i "Konja vodim, pješke hodira". Već tada postaje pjevač po osjećaju, a pjesnik po duši.

Njegov glas je bio osoben, a pjevao je manirom koji je bio blizak, ali ipak neuhvatljiv za mnoge pjevače narednih generacija.

Bio je učesnik karavana pod nazivom "Sevdah putuje Evropom", koji je svuda dočekivan i ispraćen ovacijama. Reprezentovao je našu narodnu pjesmu dostojanstveno i na najprofesionalniji način.

Nakon njegove smrti izdata je knjiga pod naslovom "Slovo o Zaimu" s prilogom od 10 audio kaseta njegovih najboljih interpretacija.