BiH
0

Obilježena 15. godišnjica masakra u sarajevskoj Ferhadiji

FENA
Delegacije Kantona i Grada Sarajevo i općine Stari Grad položile su danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Ferhadija u znak sjećanja na 26 poginulih Sarajlija.

Masakr u Ferhadiji dogodio se prije 15 godina kada je čekajući u redu za hljeb teže i lakše ranjeno još 108 civila.

Predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić je naglasio kako “kroz svako sjećanje treba opomenuti žive da se ovakve stvari nikada ne smiju zaboraviti”.

“U nama nema ni mržnje ni želje za osvetom i u tome želimo da se razlikujemo od onih koji su napravili ovaj i slične zločine, ali našu djecu i buduće generacije moramo naučiti onome što se desilo u periodu 1992-1995., zato što stvari moramo nazivati pravim imenom. A prava istina jeste da je izvršena agresija na BiH i Sarajevo, da je Sarajevo bilo opkoljeno i da je za to vrijeme ubijana civilizacija u Sarajevu, a da su građani Sarajeva bili oni koji su poštivali postulate tolerancije, jednakopravnosti i slobode”, kazao je Zvizdić.

On je kazao da "ono što tražimo i na čemu ćemo insistirati jeste sjećanje na žrtve i zahtjev da se dođe do potpune pravde, da budu kažnjeni svi oni koji su uradili, ne samo ovaj, nego i brojne druge zločine na teritoriji BiH. To je najvažniji uvjet da bi došlo do pomirenja i da bi BiH mogla rasterećena postati ravnopravna članica Evropske unije.”

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac je također kazala kako se nevine žrtve i zločini ne smiju zaboraviti.

“Obaveza je nas organa vlasti da odajemo počast našim sugrađanima koji su prošli teški period opsade Sarajeva i koji su svojom hrabrošću i činom, što su odlučili da ostanu u Sarajevu, branili civilizacijske tekovine, tekovine zajedništva”, kazala je gradonačelnica Borovac.

Ona je istakla neophodnost stvaranja boljih uslova za život građana i mladih generacija, jer budućnost je pred ovim gradom.

"Istovremeno stvarajući uslove za tu budućnost mi smo obavezni da podsjećamo i na ove trenutke kako bi više cijenili slobodu koju uživamo”, kazala je Borovac.

Porodice poginulih te malobrojni građani minutom šutnje te polaganjem cvijeća na mjesto stradanja također su odali su počast žrtvama masakra.

Od agresorske granate 27. maja 1992. godine poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, SrećkoTanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.