Masakr kod Tržnice
0

FOTO / Obilježena 14. godišnjica stradanja 43 Sarajlija

Piše: A. Karadža
Foto: Sarajevo-x.com
Okupljeni građani i političari (Foto: Sarajevo-x.com)
U petak je položeno cvijeće na mjesto masakra u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64, kod sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu, u znak sjećanja na 43 stradalih Sarajlija koji su poginuli 28. augusta 1995. godine od pet granata ispaljenih sa agresorskih položaja u Lukavici.

Na skupu, na kojem se okupilo nekoliko desetina građana Sarajeva, te predstavnici Kantona i Grada Sarajeva, položeno je cvijeće, proučena Fatiha i održana minuta šutnje u znak sjećanja na poginule.

Kako je rekao Besim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo, treba učiniti sve da se ovakav zločin više ne ponovi. On smatra da dolazak političara ili bilo koga nije pravi način da se da odjek onome što se na ovom mjestu desilo.

"Generacijama koje dolaze stalno ponavljamo da ovo ne smiju zaboraviti i to na način da svijetu govore da je ovo civilizacijska nepravda. Ko god dođe u Sarajevo, na aerodrom ili bilo gdje, treba da osjeti civilizacijsku nepravdu koju su tadašnji i sadašnji građani Sarajeva doživjeli", rekao je Mehmedić.

On je izrazio bojazan da se ovakva stvar opet ne ponovi i kazao da se nadolazeće generacije trebaju podučavati kako se nešto slično više nikada ne bi desilo ni u Sarajevu niti bilo gdje u svijetu.

“Kao i svake godine okupili smo se na ovom tragičnom i tužnom mjestu da odamo počast polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom ćutnje nevino ubijenim sugrađanima, te izrazimo najdublju sućut i saosjećanja porodicama 43 ubijenih Sarajlija. Ovo što se desilo prije 14 godina, ali i sve ostale sarajevske masakre, nećemo nikada zaboraviti. U isto vrijeme držimo ispruženu ruku pomirenja, a za uzvrat očekujemo riječi iskrenog izvinjenja i priznanja krivice, kao i hapšenje zločinaca-počinilaca i njihovih nalogodavaca”, rekao je okupljenim građanima Denis Zvizdić, predsjedavajući Skupštine KS.

Nakon drugog masakra na sarajevskoj Tržnici NATO snage izvele su vazdušne udare na položaje Vojske Republike Srpske pod nazivom "Operacija namjerna sila".

Imena stradalih Sarajlija: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.