BiH
0

Obilježena 12. godišnjica Brčko Distrikta

FENA
Brčko (Foto: Arhiv)
Brčko (Foto: Arhiv)
U nazočnosti većeg broja gostiju iz državnih i entitetskih institucija BiH, danas je u Brčkom obilježena 12. godišnjica ustroja Brčko distrikta.

Supervizor za Brčko distrikt Roderick Moor kazao je kako je u Distriktu ostvaren značajan napredak u odnosu na 1997.godinu, kada je prvi supervizor stigao u Brčko. No, naglasio je da situacija u Brčkom nije savršena i da ta lokalna zajednica nije „Eldorado“

"(...) Vidio sam suviše primjera obitelji koje jedva sastavljaju kraj s krajem i koje jedva podnose teret siromaštva, nezaposlenosti a također i suviše mladih ljudi koji ovdje ne vide za sebe budućnost“, istaknuo je supervizor Moor.

Dodao je kako u Brčko distriktu postoji i izazovi s kojima se suočava ta lokalna zajednica a to su raširena korupcija i mito u javnim institucijama. Kazao je kako se u posljednje vrijeme u Distriku Brčko nadležne institucije ozbiljnije upuštaju u borbu protiv korupcije i da će imatu punu potporu ureda supervizora.

Govoreći o okončanju supervizije u ovome gradu kazao je da se na posjeljednjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) nagovijestilo kako će početi konzultacije o ovome pitanju i da će te konsultacije trajati do naredne sjednice planirane za kraj svibnja ove godine.

"U punom su jeku konzultacije unutar PIC-a, a pokrenute su i aktivnosti sa političkim akterima. Očekujem da će biti formalnijih konzultacija i sa entitetima i sa brčanskom vlašću zajedno s veleposlanicima“ kazao je Moor.

On je naglasio da postoji ideja da se Arbitražni tribunal zadrži i nakon ukidanja OHR-a u Brčkom u smislu „osiguranja". Mur nije želio „prognozirati" kakva bi odluka PIC-a mogla biti u svibnju, uz zaključak da će pitanje supervizije u Brčkom biti na dnevnom redu.

Svečanoj akademiji posvećenoj 19. godišnjici Brčko distrikta nazočili su: predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Milorad Živković, Sulejman Tihić prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH, Sadik Ahmetović ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, te Živko Budimir predsjednik F BiH, Aleksandar Džombić predsjednik Vlade RS-a.