BiH
111

Obilježena 11. godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića

FENA
Nizom prigodnih aktivnosti danas je u Sanskom Mostu obilježena jedanaesta godišnjica od smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i prvog poslijeratnog načelnika te Općine.

Obilježavanju ovog datuma prisustvovala je njegova porodica, veliki broj delegacija iz Unsko-sanskog i drugih kantona, kao i više bh. općina, te brojni predstavnici iz političkog, vjerskog i javnog života, kao i ratni komandanti, te saborci i prijatelji generala Alagića.

Delegacije su posjetile generalovu porodicu i suprugu Zisku u njihovom porodičnom domu.

Nakon toga, upriličena je javna tribina o temi "General Mehmed Alagić - jučer, danas sutra". Tom prilikom evocirane su uspomene na njegovo herojstvo u oslobađanju okupiranih dijelova zemlje i doprinos u poslijeratnoj obnovi Sanskog Mosta.

Uspomene na ratne dane provedene s generalom Alagićem na području Srednje Bosne, evocirao je ratni komandant 17. viteške krajiške brigade, penzionisani general Fikret Ćuskić.

"Narod Srednje Bosne nikada neće zaboraviti zasluge generala Alagića u odbrani i oslobađanju tog teritorija Bosne i Hercegovine", kazao je u ime boračkih organizacija i vlasti Općine Travnik, njegov ratni saborac Remzija Šiljak.

"General Alagić, jedna je od najznačajnijih ličnosti u novijoj istoriji bošnjačkog naroda, oficir koji je svoj status u Armiji Republike BiH stekao i izgradio isključivo zahvaljujući svojim zaslugama u organizovanju i ustrojavanju jedinica 7. korpusa i njegovim ratnim uspjesima", istakao je general Atif Dudaković, ratni komandant 5. korpusa AR BiH.

O zaslugama i uspjesima generala Alagića govorio je i načelnik Općine Sanski Most Mustafa Avdagić, koji je kazao da neće dozvoliti zlonamjerne konstrukcije o tome kako se neki predstavnici političkog života odriču generala Alagića.

Nakon javne tribine, brojne delegacije su položile cvijeće na mezar i turbe rahmetli generala Alagića.