BiH
0

Obilježena tužna godišnjica masakra na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje

Klix.ba
Polaganjem cvijeća na spomen ploču, učenjem fatihe i minutom šutnje danas je delegacija Kantona Sarajevo predvođena predsjedateljicom Skupštine KS Anom Babić odala počast žrtvama masakra na Trgu solidarnosti do broja 14 u naselju Alipašino Polje.

Na tom mjestu, prije 24 godine, granata ispaljena sa agresorskih položaja usmrtila je 11 naših sugrađana, dok ih je 53 teže i lakše ranjeno.

"Danas obilježavamo još jedan stravičan događaj u našem gradu u kojem su stradali naši sugrađani", naglasila je predsjedateljica Babić, te dodala kako mi moramo njegovati kulturu sjećanja, a to je i naš najvažniji zadatak da mladim ljudima kažemo "ne zaboravite".

"Trebamo prije svega učiniti sve da mlade ljude naučimo da ne koriste jezik mržnje, ali i da kultura sjećanja bude vrlo važan faktor u njihovim životima", istakla je ovom prilikom predsjedateljica Babić.

Tog kobnog dana ubijeni su: Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkelj, Edin Ušanović i dvije neidentifikovane osobe.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, cvijeće su položile i delegacije Grada Sarajeva i Općine Novi Grad.