Mostar
0

Obilježen Svjetski dan zaštite intelektualne svojine

FENA
Komitet za zaštitu prava intelektualne svojine, koji djeluje pri Američkoj gospodarskoj komori u BiH, danas je specijalnim školskim satom u Mostaru obilježio Svjetski dan zaštite intelektualne svojine.

Vesna Hlavaček, mostarska pjesnikinja, predstavila je strip u kojem se na pristupačan način govori o zaštiti intelektualnoga vlasništva.

Po njezinoj procjeni, u BiH još nije zaživila svjest da umjetnici mogu i moraju živjet od svoga stvaralaštva te da imaju pravo na zaštitu intelektualnoga vlasništva.

Stoga je, kako je kazala, s edukacijom o pravima na zaštitu intelektualne svojine dobro početi u ranoj dobi, posebice učenika koji pohađaju umjetničke škole.

Po riječima predstavnice Komiteta za zaštitu intelektualne svojine Američke gospodarske komore Lejle Hadžiabdić, ovaj je komitet, u suradnji s Institutom za intelektualno vlasništvo BiH, tiskao 140 000 stripova Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu koji se bave različitim tipovima intelektualne svojine, autorskim pravima, žigovima i patentima, a koji su distribuirani u škole širome BiH.

Osim, u Muzičkom centru "Pavarroti" u Mostaru, predavanja sa specijalnim programima koji su pripremili učenici škola te prezenatacijom mješovito izrađenih stripova održana su danas i u osnovnim školama "Ćamil Sijarić" u Sarajevu i "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjoj Luci.