Banja Luka
0

Obilježen Svjetski dan srca

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
Mjerenjem krvnog pritiska i šećera u krvi, te promocijom fizičke aktivnosti na Trgu Krajine u Banjoj Luci, predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) i banjalučki Dom zdravlja obilježili su danas Svjetski dan srca.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u RS Duško Vulić rekao je da je ovogodišnja tema Svjetskog dana srca "Radim za srce" usmjerena na radno sposobno stanovništvo i prevenciju kardiovaskularnih bolesti na radnom mjestu.

On je dodao da su u akciju, pored resornog ministarstva, uključeni i predstavnici Fondacije "Zdravlje i srce", radnici Doma zdravlja Banja Luka i studenti Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, koji su na licu mjesta davali korisne savjete građanima i prezentovali fizičke aktivnosti koje mogu da primjenjuju na poslu, ali i kod kuće.

"Ove aktivnosti u RS organizuju se već desetu godinu, a kada je riječ o našem stanovništvu, prema trenutnim podacima smrtnost je u navedenom periodu smanjena sa 57 na 50 odsto, ali po faktorima rizika, RS još uvijek zauzima visoko mjesto", istakao je Vulić.

Direktor Doma zdravlja Banja Luka Gordana Tešanović rekla je da će, u okviru obilježavanja dana srca, timovi porodične medicine sutra vršiti mjerenje krvnog pritiska, tjelesne mase i šećera u krvi kod zaposlenih u Gradskoj upravi, Osnovnom sudu i Zavodu za izgradnju Banja Luka.

"Svi koji budu imali neke od negativnih elemenata, upućivaće se na dodatne preglede i propisivanje terapija", najavila je Tešanovićeva i dodala da su ove aktivnosti preko domova zdravlja organizovane u svim lokalnim zajednicama u RS.

Asistent na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta Radomir Zrnić rekao je da su studenti danas praktičnim primjerom, kroz demonstraciju raznih oblika vježbanja, pokazali prevenciju nezaraznih kardiovaskularnih bolesti.
"U borbi protiv nezaraznih bolesti, predstavili smo četiri programa - aerobik, hodanje u prirodi, nova disciplina - hodanje sa nordijskim štapom, i vježbe oblikovanja tijela", rekao je Zrnić.

On je dodao da je danas, pored demonstracije vježbi, predviđena i šetnja sa građanima do izletišta Trešnjik na Banj brdu kod Banje Luke, gdje će zajedno odraditi program vježbi koji je demonstriran na trgu.