Kanton Sarajevo
0

Obilježen Svjetski dan slijepih

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U povodu Svjetskog dana slijepih, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo organiziralo je danas konferenciju na kojoj je ukazalo na nezavidan položaj slijepih u bh. društvu, probleme u svakodnevnom životu, ali i na uspjehe u radu.

Skup je nazvan "Jedinstvena politika u oblasti invalidnosti u BiH - Status i pozicija slijepih - naredni koraci", a prisustvovali su mu i predstavnici raznih nivoa vlasti.

Istaknuto je da je dokument "Jedinstvena politika u oblasti invalidnosti u BiH" u maju usvojilo Vijeće ministara BiH, a namjera tog dokumenta je da regulira socijalna i sva druga prava osoba s invaliditetom bez obzira na način nastanka invalidnosti.

Dokument bi trebalo zvanično da bude prezentiran u novembru, a implementacija krene kad iz budžeta svih nivoa vlasti bude izdvajan novac za tu namjenu. U izradi dokumenta aktivno su sudjelovale osobe s invaliditetom.

Sudionici tog skupa smatraju da dokument Jedinstvene politike definira novi pristup u vezi s invalidnošću u kojem su osobe s invaliditetom glavni akteri, ali da je to za osobe s invaliditetom i odgovornost jer će od njih samih umnogome ovisiti stepen njegove realizacije.

Upozoreno je da BiH, kao jedna od rijetkih država u regionu, još nije potpisala UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom kojom bi te osobe dobile dostojanstvo, jednake mogućnosti i ravnopravan odnos u sredinama u kojima žive.

Sudionioci skupa, na 15. oktobar, Dan slijepih, napomenuli su i to da slijepe osobe u BiH još nemaju dovoljno kvalitetan pristup obrazovanju niti adekvatna suvremena pomagala.