BiH
0

Obilježen početak izgradnje državnog zatvora u Vojkovićima

FENA
Ministar pravde BiH Slobodan Kovač, načelnik Općine Istočna Ilidža Predrag Kovač i direktor Zavoda za izgradnju objekta Momir Zubac položili su danas temeljac za izgradnju Zavoda za izvršavanje krivičnih sankcija na držanom nivou u Vojkovićima, općina Istočna Ilidža.

Izgradnjom državnog zatvora BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti za smještaj 341 osobe, odnosno 276 osuđenih i 48 pritvorenika, od čega je 17 ćelija s maksimalnim stepenom sigurnosti za smještaj počinilaca najopasnijih krivičnih djela.

U ovaj zatvor će biti upućivani zatvorenici koje je osudio Sud BiH, ali i visokorizični osuđenici iz entitetskih zavoda. Objekt će ispunjavati sve evropske standarde, a ukupni troškovi izgradnje i opremanja procijenjeni su na 14,4 miliona eura.

Ministar Kovač je naveo da je u toku ove godine iz budžeta BiH izdvojeno 1,3 miliona KM, a zahvaljujući tim parama riješeni su imovinskopravni odnosi i započelo se za izgradnjom infrastrukture.

Kovač se nada da će do marta infrastruktura biti u potpunosti završena te da će početi građevinski radovi. Međutim, upozorio je da će dinamika radova ovisiti od osiguranih para kako iz budžeta BiH tako i od međunarodnih donatora.

Za razliku od ostalih segmenata pravosuđa, sektor izvršenja krivičnih sankcija u BiH godinama je zapostavjen od domaćih institucija i međunarodne zajednice. Kovač je naglasio da je to s jedne strane posljedica nedostatka para, ali s druge nedovoljno razvijene svijesti u kojoj mjeri nedostatak adekvatnih zatvorskih i pritvorskih ustanova može ugroziti reforme koje su do sada poduzete u drugim oblastima.

  • Krivičnopravni sistem jedne države, kao ni društvo uopće, ne može funkcionirati bez efikasnog sistema izvršenja krivičnih sankcija, kazao je ministar Kovač.

Načelnik Općine Istočna Ilidža Predrag Kovač je istaknuo da su današnjem događaju prethodili mjeseci intenzivnog rada u kojima je svoju ulogu imala i ova općina.

On je poručio da će Općina blagovremeno i efikasno izvršiti sve svoje obaveze i tako dati najkonkretniji doprinos izgradnji ovog objekta.