Sarajevo
0

Obilježen nacionalni dan Kraljevine Saudijske Arabije

FENA
Svečanim prijemom kojem su prisustvovale zvanice iz javnog, političkog i diplomatskog kora u BiH, večeras je u kongresnoj sali hotela "Radon Plaza" u Sarajevu obilježen Nacionalni dan Kraljevine Saudijske Arabije.

Domaćin prijema, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Fahad Al-Zeid, istakao je u izjavi za medije da je 23. septembar, Nacionalni dan Kraljevine, jedan od najvažnijih u historiji zemlje.

"To je dan kada je 1932. ujedinjena Saudijska Arabija, za vrijeme vladavine kralja Abdul Aziza Al Sauda, osnivača Saudijske Arabije", objasnio je ambasador Al-Zeid.

Ambasador je odnose između Kraljevine i BiH okarakterizirao izvrsnim i dugoročnim te podsjetio da je Kraljevina bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost BiH.

"Saudijska Arabija je dala najviše pomoći za izbjegle i prognane. Suradnja se i dalje nastavlja samo ovaj put ne u humanitarnom smislu već u smislu obnove infrastrukture, bolnica i škola", kazao je Al-Zeid.

Vlada Kraljevine Saudijske Arabije u BiH je osnovala Saudijski fond za razvoj koji plasira vrlo povoljne kredite za razvoj.

"Uskoro bi, u okviru ovog Fonda, trebao biti potpisan ugovor vrijedan 25 miliona USD za opremanje četiri bolnice u BiH", najavio je ambasador te izrazio nadu da će se poslovni odnosi između dvije zemlje dodatno poboljšati.

Prijemu u povodu Nacionalnog dana Kraljevine prisustvovali su, između ostalih, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian, ambasadori AR Egipat, Republike Francuske, Narodne Republike Kine, Republike Hrvatske i dr.